Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 05. 2015. 14:50 >> 14:42

PAVLOVIĆ PORUČILA

Žene PZP-a protiv "diskriminišućeg zakona"

Predstavnica Mreže žena Pokreta za promjene (PZP), Iva Pavlović, ocijenila je da nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju dodatno diskriminiše žene.

„Žene u reproduktivnoj dobi su diskriminisane ukoliko žele da imaju potomstvo prilikom zapošljavanja. I ne samo diskriminisane,  često su izložene neprijatnim pitanjima koja zalaze u njihovu intimu a odnose se na planiranje porodice i rađanje djece. Kako nezvanično saznajemo, bilo je situacija i kada ih je poslodavac primoravao da potpišu ugovore kojima bi se obavezivale da neće rađati u narednih godinu više dana“, navodi Pavlović u saopštenju za medije.

Ona smatra da nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju dodatno diskriminiše žene i otvara još veći prostor za manipulaciju. „Takođe, nove uštede koje planira Vlada, a idu preko leđa roditelja i djece su krajnje bezobzirna“, navodi se u saopštenju.

„Treba li podsjećati koliko je država Crna Gora novca izgubila do sada davajući garancije za privatna preduzeća propalih i povlaštenih tajkuna u prethodnom periodu, našeg novca koji nikada nije vraćen u državnu kasu“, upitala je Pavlović.

Dodaje da u „ovako siromašnoj zemlji koja to nije postala sticajem slučajnih okolnosti, već  sistematskim uništavanjem u prethodnih 26 godina koje sprovodi aktuelna vlast, i gdje je pitanje nataliteta odavno na dnevnom redu jer je u stalnom padu“, Mreža žena PZP-a ne može dozvoliti da se usvoji zakon koji majkama ukida pravo na nadoknadu tokom prva dva mjeseca od početka trudničkog, tačnije neće biti refundirana njihovom poslodavcu.

„Posebno ako se zna da već sada refundacija troškova za trudničko i porodiljsko ide jako sporo“, ističe Pavlović.

Ona smatra da će predložene mjere dovesti do negativnog trenda u zapošljavanju žena, povećanju njihove ekonomske zavisnosti ali i smanjenju socijalne vidljivosti. „I u krajnjoj liniji, ovaj zakon podstiče polnu diskriminaciju što je nezamislivo za jednu zemlju koja želi da uhvati korak sa evropskim tokovima u poštovanju ljudskih prava“, zaključuje Iva Pavlović u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније