Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 05. 2015. 13:54 >> 15:26
1

VOJVODIĆ PORUČILA

Potrebno ukinuti neke studijske programe

Univerzitet Crne Gore (UCG) mora reorganizovati stepen studija u cilju usklađivanja sa evropskom praksom, poručila je rektorka Radmila Vojvodić, navodeći da je potrebno razdvojiti Filološki i Filozofski fakulteti i ukinuti pojedine studijske programe.

Ona je, na predstavljanju strateškog dokumenta “Analiza stanja i strateška opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju UCG”, kazala da UCG ima dovoljno kadra za uspješne reforme, ali pitanje je, dodala je Vojvodić, načina sistemskog usmjerenja i organizacije.

Ona je objasnila da je taj dokument jedinstven, jer je precizan i sadrži podatke o jasnoj slici stanja na UCG.

“Potrebno je reorganizovati stepen studija i uskladiti ih sa evropskom praksom. To su sadašnji modeli studija tri plus jedan plus jedan i on mora biti biti reorganizovan u tri plus dva”, poručila je Vojvodić.

Ona smatra da je specijalistička godina koja sada postoji na većini jedinica UCG nekompatibilna sa prilikama na evropskom prostoru i da otežava mobilnost crnogorskih studenata, odnosno zatvara im mogućnosti obrazovanja na širem evropskom prostoru.

“Treba reorganizovati određene fakultete, počev od Metalurško-tehnološkog, Instituta, Biotehničkog fakulteta, Fakulteta za turizam i reorganizovati doktorske studije osnivanjem Centra za doktorske studije“, kazala je Vojvodić.

Ona je ocijenila da postoji potreba da se, u okviru Filozofskog fakulteta, razdvoje Filološki i Filozofski fakultet u upravljačkom i organizacionom smislu.

Vojvodić je dodala da je potrebno Institut za strane jezike inkorporirati u okviru Filološkog fakulteta.

„Postoje neke razlike u razmišljanju tako da ne bih previše o tome, ali je to jedna od tačaka reorganizacije koja je na dnevnom redu“, objasnila je Vojvodić.

Prema njenim riječima, došlo je i do hiperprodukcije određenih studijskih programa i „možda je nužno ukidati određene studijske programe i reorganizovati neke od njih. „To su logične i normalne promjene u jednom sistemu obrazovanja koji evaluira kao što je crnogorski dostizanjem standarda kvaliteta obrazovanja“, smatra Vojvodić.

Upitana o tome da li taj strateški dokument obuhvata restriktivniju upisnu politiku na UCG, ona je kazala da su u dokumentu veoma kritički analizirali dosadašnju upisnu politiku.

„Upisna politika nema jasne parametre koncipiranja i dovoljno argumenata i uporišta u odnosu na trenutnu situaciju na tržištu rada“, smatra Vojvodić. Ona je ocijenila da jedini redukcioni element upisne politike ne može biti tržište rada.

Vojvodić je rekla da hiperprodukcija kadrova nije nastajala samo zbog nekonzistentne i nedovoljno promišljene upisne politike UCG, već zbog, smatra ona, otežane situacije finansiranja Univerziteta i politike koja je vodila ka otvaranju samofinansirajućih studijskih programa.

„To je dovelo do hiperprodukcije i komercijalizacije kadra na tim komercijalizovanim studijskih programima što nije sindrom samo crnogorskog tržišta nego je to slučaj i sa regionom i, u omasovljenju visokog obrazovanja, slučaj je i sa evropskim tržište obrazovanja“, zaključila je Vojvodić.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније