Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

26. 06. 2016. 17:55 >> 17:36

"PONIŠTITI TENDER"

Potpisali Deklaraciju o Buljarici

Mještani i predstavnici organizacija koje se bave zaštitom prava mještana i vlasnika zemljišta u Buljarici juče su potpisali Deklaraciju u kojoj se, između ostalog, navodi da je raspisivanje tendera za valorizaciju Buljarice bez njihovog učešća neprihvatljivo.

Deklaracija o Buljarici je dokument koji, kako su saopštili njegovi potpisnici, predstavlja vid borbe za zaštitu svojine i prava koja su, kako navode, ugrožena tenderom o valorizaciji Buljarice.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Savjeta Mjesnih Zajednica Buljarice, Petrovca i Reževića, nastojatelj manastira Gradište u ime Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i predstavnici Matice Boke i udruženja „Naše ognjište“.

„Sa žaljenjem je konstatovano da NVO Buljarica – udruženje vlasnika zemljišta, nije potpisnik Deklaracije, uz obrazloženje da se aktivnosti tog udruženja realizuju i planiraju na drugom institucionalnom nivou i drugačijom metodologijom“, naveli su potpisnici.

Kako su saopštili, uz Deklaraciju je Savjetu za privatizaciju i Tenderskoj komisiji podnijet predlog da se pokrene postupak za poništavanje javnog tendera za valorizaciju Buljarice.

„Savjet MZ Buljarica, kao inicijator ovog skupa i usvajanja Deklaracije, bez izuzetka podržava aktivnosti drugih organizacija, udruženja i lični angažman svih koji su na bilo koji način iznijeli svoje kritičko mišljenje o tenderu za valorizaciju Buljarice. Tekst Deklaracije će biti preveden na engleski i ruski jezik“, navodi se u saopštenju.


Tekst Deklaracije o Buljarici prenosimo integralno:


1. Raspisivanje tendera za valorizaciju Buljarice bez učešća lokalnog stanovništva i vlasnika zemljišta u najatraktivnijoj zoni Buljarice za nas je neprihvatljivo.
2. Smatramo da je prodaja državnog zemljišta bez javno definisanog i transparentnog projekta, te davanje u dugoročan zakup od 90 godina obalnog pojasa i akvatorije zaliva protivno interesima lokalne zajednice, opštine Budva kao i države Crne Gore.
3. Saglasni smo da se o pitanju razvoja Buljarice, u svakom narednom tenderskom ili ugovornom postupku o investiranju, mora konsultovati i uključiti lokalna zajednica kao ravnopravan partner, ali i kao subjekt otvoren za saradnju i izgradnju zajedničke vizije.
4. Zadržavamo pravo da o svojim stavovima direktno ili posredno informišemo moguće zainteresovane investitore, bez obzira na stavove resornih ministarstava ili Vlade Crne Gore.
5. Uvjereni smo da se razvoj i svi pregovori o raspolaganju prostorom Buljarice moraju zasnivati na priznavanju prava građana koji proističu iz čl.8 Evropske konvencije o ljudskim pravima i čl.1 Protokola 1 iste konvencije.
6. Smatramo da bi prihvatanjem uslova raspisanog tendera od strane investitora, država Crna Gora prekršila više potpisanih međunarodnih konvencija i protokola – Povelju Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Povelju o Zemlji iz Rio de Žaneira 2000, Konvenciju o zaštiti Sredozemnog mora iz Barselone 1995, Konvenciju o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa iz Berna 1982.
7. Tražimo od Vlade Crne Gore i MORiT-a potpunu transparentnost planova Vlade Crne Gore u pogledu razvoja Buljarice, kao i da se cjelokupnoj crnogorskoj javnosti predstavi Studija o ekonomskom razvoju Buljarice koju su za potrebe Evropske unije izradili nezavisni eksperti 2008 godine.
8. Za svoja građanska i vlasnička prava borićemo se svim legalnim i legitimnim sredstvima, uključujući pravnu zaštitu pred domaćim i međunarodnim sudovima, diplomatske aktivnosti, neformalne akcije i građansku neposlušnost.
9. Svi potpisnici Deklaracije će postupati samostalno i u duhu ovog dokumenta kada je riječ o razvoju Buljarice, kao i zaštiti lokalne zajednice i vlasnika zemljišta.

Juče je, podsjetimo, premijer Milo Đukanović saopštio da je Vlada iz Ministarstva finansija dobila elaborat kojim joj je predloženo da uđe u postupak valorizacije Buljarice. On je, međutim, istakao da je ostala mogućnost da Vlada pokuša da realizuje viziju na državnom zemljištu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније