Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 06. 2013. 17:31 >> 17:32

ZA 12 GODINA

Amerika nam pomogla sa 243 miliona dolara

Američka Vlada je, od 2001. godine, pomogla Crnu Goru sa 281 milion dolara, od čega je 243,3 miliona obezbijedila Američka agencija za međunarodni razvoj.

Kako je saopšteno iz USAID-a, ta organizacija je počela da radi u Crnoj Gori 2001. godine, iako su u susjednim državama aktivnosti vezane za postkonfliktni period pokrenute tri godine ranije.

Navodi se da je USAID ove godine priveo kraju aktivnosti u Crnoj Gori, nakon što je ona „napravila krupne korake u pravcu poboljšanja života građana i krenula putem pridruživanja Evropskoj uniji“.

Primarne programske oblasti djelovanja te Agencije u Crnoj Gori bile su, kako se navodi, demokratija i upravljanje i ekonomski razvoj.

„USAID je imao cilj da učini crnogorsko pravosuđe transparentnijim, pravičnijim i blagovremenijim, a radio je i na tome da izgradi slobodne, objektivne i snažne medije«, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je USAID podržavao reforme u radu Skupštine, i jačao civilo društvo, lokalnu samoupravu i političke partije, sa ciljem izgradnje povjerenja između građana Crne Gore i državnih institucija.

"Više od deceniju, USAID je težio da unaprijedi ekonomiju Crne Gore stvaranjem uslova potrebnih za rast lokalnih firmi, podržavajući međunarodnu trgovinu, pomažući u procesu reformi ekonomskih strategija i jačanjem prava radnika i reprezentativnih organizacija", pojašnjava se u saopštenju.

Iz USAID-a navode da je jedan od ključnih rezultata njihovog djelovanjua to što su pomogli da Crna Gora uspostavi pravni i institucionalni okvir za svoja tržišta kapitala.

Navodi se da je USAID pomogao i rekonstrukciju infrastrukture za vodosnabdijevanje i otpadne vode u priobanlom područiju, smanjenje zagađenja, i poboljšao mogućnosti za napredak turizma, kao rezultat čistije sredine.

USAID je, kako se navodi,poboljšao kapacitete civilnog sektora, kroz obuke više od 120 NVO, podržao izmjene Zakona o NVO i osnivanje Nacionalne koalicije od 170 članova, pomogao 19 NVO u njihovim naporima da izmijene ili izrade nacrt za 25 značajnih zakona kako bi oni bolje oslikali potrebe građana.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније