Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

20. 03. 2017. 17:59 >> 17:37

PRVI POZIV

Za saradnju CG i Kosova dva miliona eura

U okviru Prvog poziva Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova 2014-2020 opredijeljeno je dva miliona eura, saopšteno je na današnjoj konferenciji.

Povodom otvaranja prvog Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova 2014-2020, Ministarstvo evropskih poslova danas je organizovalo konferenciju i informativnu sesiju, na kojima su predstavljeni programski prioriteti i pravila za dostavljanje projektnih predloga.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, podsjetio je da se novim Programom nastavlja uspješna saradnja Crne Gore i Kosova koja je počela još 2010.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naglasio da su projekti značajno doprinijeli ostvarivanju konkretnih programskih ciljeva, uključujući i ekonomski razvoj programskog područja, zaštitu njegovog biodiverziteta i promociju održivog korišćenja prirodnih resursa, s posebnim akcentom na sektoru poljoprivrede i šumarstva i sektoru turističkog razvoja.

„Pejović je istakao da novi Program, ukupne vrijednosti od gotovo deset miliona eura, pruža dodatnu mogućnost institucijama i organizacijama Crne Gore i Kosova da kroz zajedničke aktivnosti dalje rade na unapređenju kvaliteta života u prekograničnoj oblasti. Naglasio je da su sva tri programska prioriteta komplementarna sa prethodnim Programom, kao i sa nacionalnim strategijama obije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Shodno tome, dodaje se, realizacija prekograničnih projekata u oblasti promovisanja zapošljavanja i mobilnosti radne snage predviđa unapređenje vještina i osnaživanje kapaciteta, dok će zajedničke inicijative u oblasti zaštite životne sredine dodatno doprinijeti integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja, upravljanju osjetljivim ekosistemima, kao i efikasnom korišćenju površinskih voda u cilju dalje valorizacije prirodnih resursa.

Pejović je dodao da će zajedničke aktivnosti u okviru trećeg prioriteta biti usmjerene prema podsticanju zajedničke prekogranične djelatnosti u oblasti turizma i kulture, koje podrazumijevaju angažovanje na promociji zajedničkih turističkih lokacija i novih lokalnih brendova.

Zamjenik ministra u Ministarstvu lokalne samouprave Kosova, Bajram Gecaj, podsjetio je da je primarni cilj Programa da se unaprijedi život građana s obje strane granice, i pozvao je sve potencijalne korisnike da prisustvuju informativnim sesijama koje će biti organizovane u Bijelom Polju, Peći i Đakovici.

„V.d. generalnog direktora u Direktoratu za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći, Katarina Živković predstavila je više pojedinosti o pravilima prvog Poziva, i podsjetila da Poziv, ukupne vrijednosti dva miliona eura, ostaje otvoren do 25. aprila“, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Adrijana Miku, podsjetila je na značaj regionalne saradnje, koja predstavlja jedan od prioriteta evropske agende proširenja.

„Ukazala je na zapažene rezultate koje Crna Gora ostvaruje u sprovođenju prekograničnih programa, i napomenula da je implementacijom preko 130 projekata, Crna Gora u značajnoj prednosti u odnosu na ostale države Zapadnog Balkana“, saopšteno je iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније