Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 06. 2013. 17:10 >> 17:15
2

MANJE OD PROCJENA

RAE: Od avgusta struja skuplja 6,17%

Regulatorna agencija za energetiku objavila je rezultate korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa energetskih subjekata, na osnovu kojih će, prema saznanjima agencije Mina-business, struja 1. avgusta poskupiti manje nego što je prvobitno procijenjeno.

Struja je, prema procjenama RAE na osnovu trogodišnjeg regulatornog perioda, 1. avgusta trebalo da poskupi 6,17 odsto.

Agencija Mina-business je nakon analize obimne dokumentacije o korekcijama došla do podatka da bi cijena struje za domaćinstva trebalo da poskupi u manjem procentu zbog nižih troškova energetskih subjekata.

RAE je korigovala samo one troškove na koje energetski subjekti ne mogu da utiču ili na koje mogu djelimično da utiču, kao što su cijena i količina uvezene električne energije, realizacija investicija u odnosu na planirane, takse i određeni porezi.

Uvidom u korekcije koje je RAE radila skoro mjesec, troškovi energetskih subjekata uglavnom su sniženi u odnosu na prvobitno planirane, što će dovesti i do nižeg procenta poskupljenja struje.

RAE je u julu prošle godine donijela konačne dozvoljene prihode za trogodišnji period Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE), pojedinačno za svaku godinu. Prema tim prihodima određuje se cijena struje od 1. avgusta prošle do 31. jula 2015. godine.

Cijena struje za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem bi, prema tim projekcijama, u drugoj regulatornoj godini koja počinje 1. avgusta ove godine trebalo da poraste 6,17 odsto.

RAE je ostavila rok energetskim subjektima do ponedjeljka do 12 sati da dostave primjedbe i sugestije na izvještaje o sprovedenom postupku utvrđivanja iznosa korekcija.

Prema informacijama agencije Mina-business energetski subjekti su već pripremili primjedbe.

EPCG je regulatoru dostavila Izvještaj o realizaciji plana investicija Javnog snabdjevača (JS) za prošlu godinu, čijom je analizom utvrđeno da su investicije ostvarene ispod vrijednosti na osnovu kojih je odobren dozvoljeni prihod za prvu godinu regulatornog perioda.

Iz RAE su objasnili da je Metodologijom definisano da se u regulatornu osnovu sredstava za prvu regulatornu godinu uključuje polovina investicionih ulaganja u godini početka regulatornog perioda.

“Iz tog razloga, regulatorna osnova sredstava za drugu godinu regulatornog perioda koriguje se isključenjem polovine godišnjih investicionih ulaganja čija je realizacija bila manja od 50 odsto. Vrijednost investicija čija je realizacija bila manja od 50 odsto iznosi 375 hiljada EUR, pa je regulatornu osnovu sredstava potrebno smanjiti za 187,5 hiljada EUR", objansili su iz RAE.

Primjenom stope povrata na kapital od 6,8 odsto na iznos od 187,5 hiljada EUR, kako su dodali, utvrđena je korekcija povrata na sredstva u iznosu od 12,75 hiljada EUR, u korist kupaca.

Kada je u pitanju CGES, RAE je u korekcijama troškova na koje subjekat djelimično može uticati, a to je trošak dozvoljenih gubitaka u prenosnom sistemu, navela da je to posljedica manje ostvarene cijene aktivne energije za isporuku po regulisanim tarifama kupcima priključenim na distributivni sistem, od planirane.

Regulator je na osnovu analize ocijenio da je po tom osnovu utvrđena razlika od 208,3 hiljade EUR, za koliko treba umanjiti regulatorno dozvoljeni prihod.

Regulator može, na sopstvenu ili na inicijativu energetskih subjekata, nakon analize njihovih godišnjih prihoda, pokrenuti postupak utvrđivanja korekcija regulatorno dozvoljenih prihoda, koje mogu dovesti do rasta ili do pada prethodno definisanih cijena struje.

RAE je krajem 2011. godine donijela nove metodologije, prema kojima će se cijene struje primjenjivati na period od tri godine. Tada je saopšteno da će cijene struje rasti zbog približavanja evropskom tržištu.

Struja je sredinom prošle godine poskupila 5,86 odsto, a važeće cijene trajaće do kraja narednog mjeseca. Za treću regulatornu godinu, odnosno od 1. avgusta naredne do 31. jula 2015. godine predviđa se rast cijena električne energije 5,69 odsto.

RAE je CGES-u za drugu regulatornu godinu, koja počinje 1. avgusta ove, a završava 31. jula naredne godine, odobrila 27,24 miliona EUR, a za treću 30,84 miliona EUR.

RAE je Javnom snabdjevaču EPCG za drugu godinu regulatornog perioda utvrdila iznos od 7,7 miliona EUR, a za treću 7,8 miliona EUR.

EPCG kao Operatoru distributivnog sistema je za drugu godinu regulatornog perioda odobren prihod u iznosu od 75,11 milion EUR, a za treću 79,27 miliona EUR.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније