Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 07. 2013. 15:32 >> 15:55

NADLEŽNI ODBOR

Regulator da oduzima licencu

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet predložio je Skupštini da usvoji izmjene i dopune Zakona o energetici, koji bi trebalo da omogućiti regulatoru da energetskim subjektima oduzme licencu, ukoliko je krše ili ne otklone nepravilnosti u zadatom roku.

 

Odbor je prethodno definisao Nacrt izmjena i dopuna tog zakona, sa kojim su se danas, bez veće rasprave, saglasili članovi tog skupštinskog tijela.

Regulatorna agencija za energetiku, u slučaju da parlament usvoji izmjene i dopune, imaće mogućnost da licencu za obavljanje energetske djelatnosti privremeno oduzme, ako energetska kompanija ne otkloni nepravilnosti u radu u roku koji joj je regulator dao, kao i ako ta firma radi i posluje suprotno uslovima utvrđenjim licencom.

Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, rekao je da nijedan energetski subjekat nakon usvajanja izmjena neće moći da zaobilazi propise.

,,Time se stvaraju uslovi da se energetski subjekti sankcionišu i kažnjavaju, čak i novčano'', kazao je Damjanović.

Poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, naveo je da su izmjene i dopune Zakona o energetici posljedica skandaloznog upada u Evropsku interkonekciju, odakle je struja prethodnih mjeseci nelegalno korišćena za potrebe Kombinata aluminijuma.

,,RAE je u svemu ovome bila saučesnik, jer je način na koji je cetinjski Montenegrobonus dobio licencu, za ispitivanje'', tvrdi Medojević.

 

Montenegrobonus je licencu za snabdjevača strujom dobio krajem septembra prošle godine. Ta kompanija je KAP strujom snabdijevala od 1. oktobra do 31. decembra iste godine, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona eura.

Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, Crnogorski elektroprenosni sistem je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u.

EPCG je, krajem februara, obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe KAP-a, nakon čega mu je struja isporučivana iz evropske interkonekcije.

Iz RAE je tada saopšteno da nijesu imali zakonsku mogućnost da kazne energetske kompanije, posebno CGES, koje su posredovale u krađi struje. Oni su naveli i da su Ministarstvu ekonomije poslali zahtjev za iniciranje izmjena zakona, koje bi im omogućile da oduzimaju licence.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније