Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: M.M ]

31. 10. 2018. 14:16 >> 18:13
2

NURKOVIĆ PORUČIO

Brajović prvi tražio da se aerodromi daju u zakup

Predloženi koncesioni akt o razvojnoj politici Aerodroma Crne Gore je u skladu sa Zakonom, poručio je ministar saobraćaja Osman Nurković na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Nurković je kazao da ideja oko davanja aerodroma na koncesiju nije njegova, već da on sprovodi politiku Vlade, kao i da je predsjednik SD-a, Ivan Brajović dok je bio ministar slao pisma kompanijama da ponude razne modele valorizacije Aerodroma.

"Ne prodajemo aerodrome. Sve se vraća državi. Očekujemo jako kvalitetne ponude za Aerodrome", rekao je Nurković na početku današnje sjednice.

Nurković je istakao da su imali i javnu raspravu te da su popravili u dokumentu sve što je trebalo popraviti po mišljenju stručnjaka.

Nurković nije isključio mogućnost da se dokument još doradi.

Objasnio je da će tender nakon raspisivanja trajati 60 dana i da će poslije tog perioda odabrati budućeg koncesionara.

"Prvi uslov je investicija, one su nam neophodne jer Aerodromi ne zadovoljavaju osnovne potrebe turističke destinacije", kaže ministar.

Drugi zahtjev je da, kako kaže, avansna uplata bude najmanje 100 miliona, kako bi se potencijalni koncesionari takmičili. Nurković je dodao da ne sumnjaju da će prihodi biti veći nego što su trenutno.

"Očekujem iznad 100 miliona eura investicija u prve tri godine od preuzimanja aerodroma", kaže on.

Valorizacija Aerodroma, kaže ministar Nurković nije njegova ideja.

"Volio bih da je ovdje predsjednik Mugošine partije koji je pozivao kompanije da dođu da ulažu. Ovo nije moja ideja nego i Brajovićeva kad je bio ministar saobraćaja", kazao je on.

One radnike koji nijesu zaposleni u odgovarajućoj proceduri, pitanje je hoćemo li moći da zaštitimo, kaže on odgovarajući na pitanja.

Ministar je ponovio da razgovaraju sa ozbiljnim investitorom za Montenegro Airlines.

"Ako se u bilo kojoj fazi postupka vidi da nešto nije dobro može da se zaustavi, niko nas ne tjera", poručuje Nurković.

Podsjetimo odluku o kontrolnom saslušanju donijeli su članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Tom skupštinskom tijelu su polovinom septembra dostavljene dvije inicijative za održavanje konsultativnog saslušanja u vezi sa aerodromima, koje su dostavili poslanici Socijaldemokrata i Demokratske partije socijalista.

Vlada je odlučila da crnogorske aerodrome ponudi na koncesiju, odnosno da ih izda na period od 25 do 30 godina.

Prema prijedlogu koncesionog akta planirano je da se od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, dok će koncesionaru nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegro Airlinesa. Ostatak godišnje koncesione naknade zavisiće od prohoda aerodroma.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније