Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

12. 02. 2019. 07:28 >> 06:57

ULOŽILI BI 110 MILIONA

Njemci bi da grade vjetroelektranu na Brajićima

Njemačka kompanija WPD zainteresovana je za gradnju vjetroelektrane na Brajićima od 75 megavata u koju bi uložili od 100 do 110 miliona eura i ne računamo na podsticajne, nego na tržišne cijene, kazao je direktor WPD-a za Evropu Andreas Šole.

 

"Godinama planiramo investiciju u vjetroelektranu u Crnoj Gori. Znamo da Vlada već priprema tender. Očekujemo da će narednih sedmica tender biti raspisan, nakon čega ćemo mi predati ponudu”, kazao je Šole u intervjuu Pobjedi.

On je podsjetio da je WPD akcionarsko društvo osnovano prije 23 godine, a danas ima 2.000 zaposlenih.

"Do sada smo izgradili više od dvije hiljade vjetroparkova sa ukupnom snagom 4.500 megavata. Po tome smo u Njemačkoj najuspješnije preduzeće u oblasti proizvodnje energije iz vjetra. Osim u Njemačkoj, vjetroparkove imamo u Finskoj, Poljskoj, na Tajvanu, u Kanadi, Španiji, Italiji, Hrvatskoj… Svake godine izgradimo 600 megavata, što je ukupna investicija od milijardu eura godišnje”.

On napominje da su prije 17 godina počeli da investiraju u Hrvatskoj i pošto su saznali da i Crna Gora hoće da podržava proizvodnju iz obnovljivih izvora, odnosno vjetroparkova, iz Hrvatske su “bacili pogled ka Crnoj Gori” i shvatili šta treba da rade.

“Crna Gora je mala zemlja, što ima dosta prednosti. Stvari se završavaju brzo i jednostavno. Znamo, međutim, da ponešto i nedostaje”, rekao je Šole.

Dodaje da su lokalitet na Brajićima odabrali vodeći računa da to bude lokacija koja je dostupna infrastrukturno, odnosno blizu putevima.

“Gledali smo razne lokacije i odlučili se za Brajiće kao najpovoljnije sa naše tačke gledišta. Ukoliko pobijedimo na tenderu, planiramo proizvodnju od 200 miliona kilovatsati godišnje. Završili smo mjerenje brzine vjetra. I na osnovu karata smo napravili nacrt odnosno plan. Predstoje istraživanja tla i geodetske studije da bismo mogli detaljno da planiramo”, naveo je Šole.

Ako dobiju tender, ući će u detaljno planiranje i dobijanje dozvola.

“Istovremeno moramo da obezbijedimo finansiranje investicije. Pretpostavljam da bismo za osam do deset mjeseci mogli da otvorimo gradilište. U fazi gradnje će nam trebati više radnika, a pošto su postrojenja automatizoivana, dugoročno posmatrano biće zaposleno desetak radnika”, naglasio je Šole.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније