Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 09. 2013. 09:36 >> 09:38

NA ZAHTJEV PERIŠIĆA

Uveden stečaj u Preradi

Sudija Privrednog suda, Veselin Vujošević, uveo je stečaj u Preradi, pogonu Kombinata aluminijuma Podgorica, na zahtjev stečajnog upravnika Veselina Perišića, piše Dan.

Vujošević je u utorak za stečajnog upravnika imenovao Zorana Jankovića i zakazao sastanak povjerilaca 10. oktobra, do kada će svi građani i preduzeća moći da prijave potraživanja i pokušaju da ih naplate tokom stečajnog postupka.

Najveći iznos potraživanja imaće KAP, koji je stopostotni vlasnik Prerade, od oko 36 miliona. Prema informacijama Dana, potraživanja bi trebalo da prijave i bivši i sadašnji radnici.

Prerada duguje radnicima, kojih je 30, oko 300 hiljada eura, dok se bivšim radnicima, na osnovu sudskih presuda duguje skoro milion.

Radnici Prerade nijesu primili platu od decembra prošle godine, a duguje im se u prosjeku oko 20 plata.

Stečajni upravnik Prerade kazao je Dan-u da je uvođenjem stečaja van snage stavljeno preko 30 ugovora o radu.

“Najveći dio radnika, njih 22, uvođenjem stečaja će steći pravo za odlazak u penziju, shodno izmjenama zakona o penzijsko invalidskom osiguranju. Od ostalih radnika, jedan dio će biti angažovan u Preradi, dok će drugi vjerovatno preći u KAP”, rekao je Janković.

Prema njegovim riječima, vrijednost imovine Prerade veća je od potraživanja,a jedan od ciljeva stečaja je da se radnicima omogući odlazak u penziju.

Dan piše da je drugi cilj stečaja da se povezana društva sa KAP-om, Prerada, Kovačnica i kolašinski FAK, očiste od dugova kako bi se ponudili nekom od potencijalnih partnera.

Prerada ne radi u punom pogonu već nekoliko godina. Oko 30 radnika je od januara dolazilo na posao, ali nijesu primali plate.

Aktiviranje Prerade je jedan od uslova koji vlada postavlja potencijalnim kupcima KAP-a.

Prema informacijama Dana, stečaj bi uskoro trebao da se uvede i u pogonima KAP-a, Kovačnica i FAK u Kolašinu.

U Kovačnici je zaposleno deset radnika, od kojih većina ima pravo na odlazak u penziju. Njima se duguje oko 20 plata.

Posljednji rok za stvaranje uslova za odlazak u penziju je 30. septembar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније