Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 03. 2023. 15:55 >> 15:57

MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJA

"Neophodno bilo izjednačavanje koeficijenata zarada stručne i umjetničke grupe"

Izmjenama Granskog kolektivnog ugovora u oblasti kulture došlo je do izjednačavanja koeficijenata zarada stručne i umjetničke grupe, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Predstavnici MKM primili su na sastanak grupu glumaca/ica i muzičara/ki koji su protestvovali zbog raspodjele koeficijanata, kako bi im odgovorili na sve neodomice i pitanja koja imaju ovim povodom, iako predstavnici njihovih sindikata, Sindikat CNP, Nikšićkog pozorista i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, u procesu izrade dokumenta su se usaglasili oko teksta GKU.

"Tokom sastanka predstavnici MKM su izrazili razumijevanje zbog nezadovoljstva i pojasnili da je razlika u koeficijentima između stručne i umjetničke grupe bila velika i da ih je bilo neophodno nivelisati, što je novim GKU postignuto", saopštili su iz Ministarstva kulture i medija. 

Iz Ministarstva kulture i medija su podsjetili da se novim koeficijentima izvršilo ujednačavanje zarada na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima u oblasti kulture, a koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija.

Napomenuli su i da se izjednačavanje koeficijanata može ispraviti pojedinačnim kolektivnim ugovorom, ali i da svoje zahtjeve i primjedbe dostave Odboru za sprovođenje, praćenje, primjenu i tumačenje GKU. Umjetnici su izrazili zahvalnost na razumijevanju i brzoj reakciji MKM.

Iz Sindikata kulture Crne Gore su istakli da je u skladu sa zakonom o zaradama u javnom sektoru došlo do izjednačavanja koeficijenata stručne i umjetničke grupe, jer je stručna grupa poslova imala mnogo niže koeficijente, a da je tekst GKU nastao u duhu dobre i razumijevajuće strane svih zainteresovanih strana, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније