Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 02. 2014. 17:09 >> 17:10
3

SREDNJOŠKOLCIMA

Stipendije za deficitarna zanimanja

Privredna komora i Ministarstvo prosvjete dodijelili su danas 61 stipendiju za deficitarne kvalifikacije učenicima srednjih stručnih škola iz Crne Gore, u cilju usklađivanja obrazovne ponude sa potrebama privrede.

Stipendije su uručili predsjednik PKCG, Velimir Mijušković i ministar prosvjete, Slavoljub Stijepović u prostorijama Privredne komore.

Mijušković je kazao da su, na osnovu protokola potpisanog između Ministarstva prosvjete i PKCG, ove godine prvi put dodijeljene stipendije iz Fonda za stipendiranje učenika srednjih stručnih škola, obrazovnih profila za deficitarne kvalifikacije.

Novac su obezbijedili Ministarstvo prosvjete, PKCG i privredni subjekti. Za ovu školsku godinu dodjeljuju se stipendije učenicima prvog razreda stručnih škola koji se obrazuju po obrazovnim programima kuvar, elektroinstalater, zavarivač, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, automehaničar, keramičar, instalater u građevinarstvu, poljoprivredni tehničar, elektrotehničar energetike.

“Naša privreda ima nesumnjiv interes da dobije radnu snagu sa znanjima, vještinama i kompetencijama koje su odgovarajuće za obavljanje poslova u realnom sektoru, pa je potrebno da svi uložimo napore da obrazujemo kvalitetnu radnu snagu”, rekao je Mijušković.

On je pozvao privrednike da se uključe u sistem stručnog obrazovanja, kako kroz prihvatanje učenika srednjih stručnih škola na praktičnu nastavu i obrazovanje kod poslodavca, tako i da se uključe u Fond i doniraju sredstva kako bi stimulisali mlade ljude da upisuju deficitarna zanimanja.

Mijušković je podsjetio da je u Crnoj Gori, prema podacima Ankete o radnoj snazi iz prošle godine, stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine 34,4 odsto.

“Potrebno je mnogo veće uključenje poslodavaca u obrazovni sistem kako bi se obezbijedile kvalifikacije potrebne tržištu rada. U tom pravcu potreban je aktivniji odnos svih nas i više inicijativa za promjenu nastavnih planova i programa, uvođenje novih zanimanja, kao i koncipiranje odgovarajuće stručne prakse”, ocijenio je Mijušković.

Stijepović je naveo da se uručivanjem stipendija pokazuje da se u praksi primjenjuju sistemska rješenja predviđena reformom, zakonima i strategijama koje će se i dalje razvijati i unaprijeđivati, kako bi crnogorsko obrazovanje bilo što kvalitetnije.

“Formiranje Fonda je samo jedna od aktivnosti koje sprovodimo kako bi podstakli upis učenika u programe koji su potrebni tržištu rada, omogućili stvaranje kvalitetnog kadra i prevazišli strukturnu nezaposlenost”, rekao je Stijepović.

Dodjelom stipendija, kako je naveo, daje se podsticaj i drugim učenicima da pri izboru budućeg poziva imaju u vidu svoja interesovanja, ali i potrebe tržišta rada.

On je kazao da je Opština Bar dodijelila deset stipendija učenicima, budućim ugositetljima, a to će uraditi i opštine Budva i Tivat.

“Ministarstvo je otvoreno za saradnju sa drugim udruženjima – Unijom poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom”, dodao je Stijepović.

On je najavio da će za narednu školsku godinu takođe biti dodijeljene stipendije za deficitarne kvalifikacije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније