Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Dnevnik TVCG

12. 03. 2024. 06:40 >> 06:40
Čitaj mi:

EMISIJA OBVEZNICA

Investitore privuklo povjerenje ili kamatna stopa?

Veliko interesovanje za nedavno emitovane crnogorske obveznice pokazuje da je povjerenje stranih investitora u državu na puno većem nivou, poručuju iz Ministarstva finansija. Sa druge strane analitičari smatraju da je investitore privukla isključivo visoka kamatna stopa.

Crna Gora prošle sedmice zadužila se 750 miliona dolara emisijom državnih obveznica na sedam godina po konačnoj kamatnoj stopi od 5,88. Ono što je pratilo ovu prvu emisiju obveznica u dolarima je veliko interesovanje investitora.

Tako je ove godine interesovanje bilo 4,7 milijarde dolara što predstavlja šest puta veću potražnju od traženog iznosa.

Podaci Ministartsva finansija pokazuju da je potražnja za crnogorskim obveznicama 2020. bila dvostruko manja i iznosila je 2,4 milijarde.

Najmanje interesovanje investitora bilo je 2019. I to na nivou 1,8 milijardi eura. Zbog velikog interesovanja država je uspjela da postigne i nižu kamatnu stopu na zaduženje.

U Ministarstvu finansija ukazuju da je u poređenju sa prethodne dvije emisije, ove godine ostvarena najmanja razlika.

“Za crnogorske obveznice bilo je oko 92% zainteresovanih investicionih fondova, oko 4 do 5% banaka i ostalo osiguravajuća društva. Tako da na kraju, u knjizi u kojoj smo mi emitovali obveznice, našli su se veliki investitori”, kazao je ministar finansija Novica Vuković i dodao da je za naše obveznice bilo zainteresovano preko 200 investitora.

“Što će reći da rizik zemlje se značajno smanjio i da povjerenje u državu Crnu Goru, kada govorimo o stranim investicijama, je na puno boljem nivou”, kaže Vuković.

Analitičari imaju svoje viđenje, smatraju da je veliki broj investitora bio zainteresovan za crnogorske obveznice isključivo zbog visoke kamatne stope.

“Crna Gora je manje više sigurna investicija zbog prostog razloga što se nalazi blizu EU. Ja smatram da teško bi bilo koja druga zemlja EU obezbijedila i imala toliko visoku kamatnu stopu koja bi bila interesantna investitorima. Ja smatram da je samo isključivo interes, odnosno visina kamatne stope, to što je zainteresovalo investitore. Oni su vrlo dobro upoznati sa našom strukturom, oni su vrlo dobro upoznati sa našom ekonomijom, oni su vrlo dobro upoznati da smo mi zavisna ekonomija i imamo samo jednu industriju razvoju, a to je turizam”, smatra ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније