Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.V.

29. 03. 2024. 15:48 >> 15:48

projekat Industrija 4.0

Prilagoditi znanje i vještine novim zahtjevima procesa rada

Projekat „Industrija 4.0 u metalskom sektoru - unapređenje uključenosti zaposlenih za nesmetanu tranziciju" sproveden je od strane Sindikalne organizacije metalskih radnika „Podkrepa“ iz Bugarske a osim Unije poslodavaca Crne Gore, u projektu su učestvovale sindikalne i poslodavačke organizacije iz Poljske, Rumunije, Portugala i Sjeverne Makedonije.

Kako je saopštila Unija poslodavaca, projekat je za cilj imao analiziranje stanja socijalnog dijaloga i uključenosti zaposlenih u metalskom sektoru u smislu trenutne industrijske revolucije – Industrije 4.0.

"Analiza je pokazala da je metalski sektor na nivou Evrope prošao je kroz različite procese transformacije proteklih decenija koji su na kraju rezultirali visoko-tehnološkim proizvodnim procesima i proizvodima. Te transformacije su morale uticati na svaki segment poslovanja privrednih sistema, pa samim tim i na radne odnose i ljudske resurse. Posebnost metalske industrije koji je određenoj mjeri razlikuje od ostalih industrijskih grana i sektora privrede jeste stalni pritisak da se ona transformiše iz ekoloških, političkih i kulturoloških razloga pa samim tim takav pritisak utiče na planove, strategije i ambicije privrednih sistema u ovoj grani industrije", istakli su iz UPCG. 

Uz to, kako navode, primjene rješenja Industrije 4.0 odvija se u okviru koncepata digitalne transformacije i digitalizacije i sa sobom donose ogroman broj promjena kompletnoj civilizaciji, pa samim tim i u privredi i metalskoj idustriji.

"Predviđanja Globalnog instituta McKinsey iz 2017. godine govore da će između 75 i 375 miliona zaposlenih morati da promijeni zanimanje usled automatizacije i robotizacije, kao i da 85% poslova koji će postojati 2030. godine trenutno ne postoje i nijesu osmišljena. Sve ovo govori da će dalja primjena tekovina Industrije 4.0 dovesti do velikih migracija radne snage u smislu da će zaposleni morati da u kratkom roku prilagođavaju svoja znanja i vještine novim zahtjevima procesa rada", navode iz Unije poslodavaca.

Kako ističu, rezultati projekta im omogućavaju i da se upoznaju sa stanjem socijalnog dijaloga u zemljama učesnicama sa posebnim fokusom na metalski sektor kao i sposobnosti socijalnog dijaloga da se nosi sa izazovima implementacije novih naprednih tehnoloških i digitalnih rješenja u svakodnevno poslovanje.

"Zaključci iz svih zemalja učesnica su jedinstveni u jednom – proces automatizacije i digitalizacije poslovanja mora biti propraćen kvalitetnom saradnjom i komunikacijom na relaciji poslodavac-zaposleni, jer je to jedini način da se kroz sami proces uvaže interesi dvije strane što će u krajnjem stvoriti pretpostavke za što bolju i lakšu tranziciju", zaključili su iz Unije poslodavaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније