Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

12. 09. 2014. 13:15 >> 13:16

RAZVIJATI KLASTERE

Udruženi privrednici su uspješniji na tržištu

Crna Gora mora raditi na unaprijeđenju ambijenta za udruženo djelovanje privrednika i njihovog zajedničkog nastupanja na tržištu kako bi bili konkurentniji i uspješniji, ocijenio je stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici, Rastislav Vrbenski.

On je kazao da projekat Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Crnoj Gori kroz razvoj klastera predstavlja nastavak reforme unaprijeđenja privrednog ambijenta za ulaganja i smanjenja regionalnih razlika. Taj projekat će, kako je naveo, prije svega biti usmjeren na manje razvijeni sjeverni region.

"Studije su pokazale da postoje brojni izvori podrške na nacionalnom niovu i adekvatan zakonski okvir za razvoj i funkcionisanje klastera, i ostaje da se radi na tome", rekao je Vrbenski na radionici o finansiranju i pravnom okviru klastera.

On je dodao da privrednici moraju biti svjesni prednosti udruženog nastupanja, jer samostalno ne mogu ostvariti uspjeh kakav bi mogli postići združenim snagama.

"Razvoj klastera je pravi put lokalnog ekonomskog razvoja i zajedničkim djelovanjem Vlade, vizionarskim razumijevanjem predstavnika biznis sektora i povezivanjem sa sektorom nauke i istraživanja, može da se ostvari značajan napredak na međunarodnom tržištu", ocijenio je Vrbenski.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, naveo je da MSP predstavljaju snagu svake ekonomije, pri čemu su osnovne prednosti koje se prepoznaju u funkcionisanju tog sektora sposobnost velike fleksibilnosti i prilagođavanja tržišnoj tražnji.

"MSP pored velikog broja prednosti imaju i značajna ograničenja, a jedno od rješenja jeste udruživanje u klastere. Udruženim kapacitetima lakše je ostvariti zajedničke ciljeve, smanjiti troškove i ostvariti bolju konkurentsku poziciju, kako na domaćem, tako i na stranom tržištu", ocijenio je Kavarić.

Klasteri, kako je dodao, mogu da pomognu razvoju onih regiona koji su slabije razvijeni i u kojima Crna Gora ima puno mogućnosti za razvijanje klastera.

Na radionici su predstavljeni i nacrti studija o izvorima finansiranja inicijativa klastera u Crnoj Gori i pravnom okviru za njihov razvoj.

"Studija o izvorima finansiranja inicijativa klastera u Crnoj Gori integriše moguće izvore finansiranja, pruža pregled i procjenu mogućnosti finansiranja na međunarodnom nivou, dostupnih lokalnim samoupravama, MSP, istraživačkim institutima i univerzitetima", precizirao je Kavarić.

Studija o pravnom okviru za razvoj klastera, kao je dodao, bavi se analizom najzastupljenijih rješenja pravnog okvira klastera u EU u vidu preporuka.

Šef Operativnog sektora Delegacije EU u Crnoj Gori, Andre Lys, kazao je da je aktivna saradnja svih aktera ključni uslov za uspješan razvoj klastera, pri čemu je potrebno da su sve uključene strane dobro upoznate sa zakonodavstvom i mogućnostima finansiranja.

On je ocijenio da u Crnoj Gori ujedinjavanje snaga u klastere može biti odgovarajući instrument za prevazilaženje izazova i otvaranje mogućnosti za integraciju u EU i svjetsko tržište.

Lys je podsjetio da je bitno to što je Crna Gora u junu pristupila EU programu, Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME), sa ukupnim budžetom od 2,3 milijarde eura u periodu od ove do 2020. godine.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније