Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 03. 2013. 14:36 >> 15:04

ZA BOLJU SARADNJU

Prvi crnogorski parlament preduzeća

Predstavnici Vlade i privrednici očekuju od bankarskog sektora da bude generator novog investicionog ciklusa i snažnija podrška naporima, koji se preduzimaju na planu jačanja domaće ekonomije.

Premijer Milo Đukanović kazao je, u Skupštini, da današnje zasjedanje predstavlja potvrdu zajedničke posvećenosti Vlade i PKCG da se država suoči sa izazovima. Đukanović je kazao da će Vlada biti partner u otklanjanju prepreka i barijera za biznis u izgradnji kvalitetnih institucija i infrastrukture kao preduslova razvoja i konkurentnosti.

„Preduzetništvo je misija stvaranja, pokušaj da se stvore novi proizvodi, radna mjesta“, kazao je Đukanović.

Privrednici, kako je kazao, moraju ulagati napor da na tržištu ponude jeftinije i kvalitetnije usluge, a donosioci političkih odluka efikasnije rješenje aktuelnih društvenih problema.

„Svi zajedno se moramo mijenjati i unaprijeđivati, zbog čega je tema ljudskih resursa suštinska. Zbog toga sam i inicirao promjene u obrazovnom sistemu“, podsjetio je Đukanović.



Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić kazao je da treba krenuti sa ujedinjavanjem svih snaga Crne Gore u osnovni izazov, a to je obezbjeđenje boljeg života građana. Naveo je da Crna Gora, kao mala zemlja koja je morala graditi velike politike, stoji pred izazovom da gradi veliku ekonomiju.

„Uvjeren sam da ova institucija ima kapaciteta da u vremenu pred nama i punom izazova bude dostojna dostignuća, jer nema velikih, a lakih odluka, već samo teških i velikih, a to treba da uradimo u ekonomiji kako smo uradili u politici“, poručio je Krivokapić.



Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković kazao je da dijaloga na relaciji privreda – državne strukture ne može biti previše, jer je to dijalog strateškog karaktera, koji ima za cilj zajednički rad na uspostavljanju kvalitetne ekonomske politike.

„Jedan od ključnih kriterijuma za punopravno članstvo u EU je snažna privreda, sposobna da se nadmeće sa konkurencijom na jedinstvenom tržištu, što je kompleksan zadatak za sve“, naveo je Mijušković.

Komora, kako je dodao, imala je potrebu za uspostavljanjem tješnje saradnje sa zakonodavnom vlašću, jer postoji širok opseg polja saradnje sa parlamentom na veoma konkretnim pitanjima važnim za crnogorsku privredu.



Potpredsjednik Juročembersa Marta Šulc poručila je da je uloga privrednih komora u Evropi veoma bitna.

„Ako pogledamo Juročembers, postoji 1,3 miliona novoosnovanih preduzeća, 2,6 miliona zaposlenih koji se tu obučavaju, 4,5 miliona dokumenata koji su objavljeni. Naš cilj je da preduzetnicima pokažemo put u budućnost“, rekla je Šulc.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније