Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 10. 2014. 17:45 >> 17:47

NIKŠIĆ

Rebalans budžeta početkom decembra

Budžet opštine Nikšić, planiran na 36 miliona eura, neće biti ostvaren, zbog čega će uslijediti rebalans, vjerovatno početkom decembra, saopšteno je na sjednici nikšićke Skupštine.

Sekretar Sekretarijata za finansije, preduzetništvo i razvoj, Đoko Krivokapić, obrazložio je lošije stanje u gradskoj kasi u prvih šest mjeseci slabim prilivom sredstava.

Planirani prihod od 9,8 miliona eura realizovan je 24,37 odsto, a pokazatelj loše naplate je i porez na nepokretnosti, kao jedan od osnovnih izvora za punjenje gradske kase, po osnovu koga je, umjesto 5 miliona naplaćeno oko 1,5 miliona eura.

Krivokapić je naveo i podbačaj u naplati taksi, izostanak sredstava na osnovu koncesija na vode Bilećkog jezera, kao i rudu i šume zbog stečaja u Boksitima i Javorku, nerealizovanim pozajmicama i kreditima u planiranom iznosu.

Prema njegovim riječima, loša naplata nije dovela do kašnjenja u isplati zarada zaposlenih, izmirenju kredita bankama, pokrivanje tekućih obaveza, jer se poslovalo tako da rashodi prate prihode.

„I prilikom usvajanja ovog budžeta kazali smo da smo ga ambicioznije zacrtali. Vrijeme i okolnosti su nas demantovali i početkom decembra predložićemo rebalans budžeta“, kazao je Krivokapić.

On je najavio da će opština u narednom periodu pojačati aktivnosti u naplati poreza na nepokretnosti.
Izvještaj o budžetu za prvu polovinu ove godine usvojen je glasovima skupštinske većine odbornika DPS –SDP-a, dok su predstavnici opozicije ukazali da su od početka upozoravali da je planirani budžet nerealan.

Odbornik Demokratskog fronta, Arsenije Lalatović, kazao je da je realno budžet trebao biti planiran na duplo manjem iznosu i da je to tužna zbilja u kome se Nikšić nalazi.

Njegov partijski kolega Marinko Koprivica okrivio je vlast u Crnoj Gori za to što je Nikšić „na koljenima“, a bio je „nekadašnji jugoslovenski Mančester“.

Predsjednik opštine Veselin Grbović najavio je da će do kraja godine budžet dostići 25 miliona eura, čime će biti približno realizovan.

Grbović je podsjetio da je opština svela najveća dugovanja komercijalnim bankama sa 11 na 5 miliona eura, a kao veliko opterećenje budžeta naveo je izdatak od oko 3 miliona za plate velikog broja zaposlenih u lokalnoj upravi.

Skupština je glasovima DPS – SDP usvojila i odluku o kratkoročnom zaduženju opštine od 900 hiljada eura neophodnih za tri zaostale zarade službenicima od prošle godine, koje nije isplatila prehodna gradska vlast.

Krivokapić je pojasnio da su se na podizanje kredita, koje će redovno vraćati, odlučili „suočeni sa moralnom, zakonskom i ljudskom obavezom“, ali i da bi izbjegli sudske sporove, jer su neka javna preduzeća već podnijela tužbe.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније