Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 05. 2013. 09:47 >> 09:47

KADROVSKA RJEŠENJA

Konkurs za VDT nakon praznika

Ministar pravde i potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je da vjeruje da će odmah poslije praznika biti objavljen oglas za izbor vrhovnog državnog tužioca, te da će se u proceduru izbora ući u skladu sa postojećim zakonom.

 

Marković je u intervjuu „Pobjedi“ rekao da će, ako se u međuvremenu postigne saglasnost oko ustavnih promjena, postupak izbora VDT biti obustavljen i stvoriće se pretpostavke da se izbor izvrši u skladu sa novim ustavnim rješenjima.

Mandat VDT Ranki Čarapić istekao je 10. aprila, a Marković je, kako je rekao, obavijestio Tužilački savjet koji je, u skladu sa zakonom, konstatovao prestanak mandata i odlučio da raspiše oglas za izbor VDT u skladu sa postojećim zakonom.

„To je legitimno, jer ne želimo da imamo vakuum u upravljanju tužilačkom organizacijom. VDT  je institucija koja je neophodna u svakom trenutku tužilačkoj organizaciji, posebno u ovom  zahtjevnom trenutku kada pred Tužilaštvom stoje, zaista ozbiljne obaveze“, rekao je Marković.

On je pojasnio da nakon obavještenja o prestanku mandata teče rok od 30 dana u kojem parlament treba to da konstatuje. U suprotnom, rekao je on, funkcija VDT prestaje po sili zakona.

Marković je rekao da sa Evropskom komisijom intenzivno rade na stvaranju pretpostavki za otvaranja poglavlja 23 i 24, a da bi se o akcionim planovima trebalo razgovarati na jesen, zavisno od dinamike EK. On očekuje i da će pregovori o tim poglavljima biti otvoreni do kraja ove godine.

Marković smatra da SDP, zbog čestih kritika sudova i otvorenih sumnji u njihov rad, ima svoje politikčke interese, koje artikuliše na odgovarajući načinu odnosu na određene djelove sistema.

„Ono što znam i vidim kao član Vlade, da su ministri iz SDP-a veoma posvećeni i kooperativni na konkretnim pitanjima i politikama. Vlada u tom dijelu nema ozbiljnijih izazova. Jedina direktna razlika koja je rezultirala drugačijim glasanjem od ministara iz SDP-a jeste pitanje KAP-a. A ta razlika u mišljenjima po pitanju da li KAP treba da opstane ili da se ugasi postoji od ranije“, istakao je Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније