Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 04. 2016. 14:13 >> 13:57
1

VUKADINOVIĆ O UN

Kandidat Latinske Amerike ima najveće šanse

Trka za mjesto Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) biće prilično neizvjesna, kaže za Radio Crne Gore zagrebački profesor međunarodnih odnosa, Radovan Vukadinović. Ocjenjuje da, ako bi se govorilo o perspektivi, kako stvari sada stoje, lako bi se moglo desiti da neko iz Latinske Amerike dođe na mjesto Generalnog sekretara UN-a.

„Tako bi se moglo desiti da se malo zaobiđe geografski princip, a da političko slaganje dovede do izbora novog Generalnog sekretara. Ja mislim da bi Latinska Amerika mogla biti onaj dio svjetske regije koji će dati novog Generalnog sekretara UN-a i da bi to moglo biti prihvatljivo velikim silama“, kaže Vukadinović.

Smatra da bi ovog puta Istočna Evropa trebalo da dobije mjesto Generalnog sekretara UN-a.

„Tačno je i da bi u ovom svijetu gdje se sve više feminizira i unutar međunarodnih  odnosa,  to mjesto moglo pripasti ženi. Međutim, upitno je da li u sadašnjoj političkoj situaciji, kandidati koji dolaze iz ovih sredina mogu računati na podršku velikih sila. Prije svega, u današnjoj fazi napetih američko-ruskih odnosa, bitno je da onaj kadidat koji bi eventualno računao na to mjesto dobije podršku i Amerike i Rusije. To će biti dosta teško ostvariti. Osim toga, ako gledamo istorijski, treba reći da nikada Generalni sekretar nije bio iz neke članice vojno-političkog saveza, dakle, niti iz NATO-a niti iz Varšavskog ugovora nekada.  Ovoga puta imamo kandidate i kandidatkinje koji dolaze najviše iz redova NATO alijanse. Prema tome, moglo bi se dogoditi da dođe do zaokreta i da se pojavi i neki  kandidat ili kandidatkinja iz zemalja koje nisu uključene u NATO i koje bi onda mogle nekako lakše proći i kod Rusa i kod Amerikanaca“, objašnjava Vukadinović.

Prilikom izbora Generalnog sekretara UN-a, prema Vukadinovićevom mišljenju, najviše će se voditi računa o političkoj blizini.

„Ako gledate sada, bugarska kandidatkinja Irina Bokova ima najbolje uslove – ona dolazi iz Istočne Evrope, ona je žena, ona je na čelu UNESCO-a, ima izvanredno međunarodno iskustvo i ima rusku podršku. Ali, ta ruska podrška istog trenutka znači da ima umanjenu američku podršku. Od tog balansiranja zavisiće kako će se neki kandidat postaviti, uz, naravno, mogućnost da se i u međunarodnim odnosima nešto radikalno promijeni, pa da dođe do nekog otopljenja između Rusije i Amerike i onda bi mogli reći da bi se nekim njihovim zajedničkim konsenzusom mogao pronaći kandidat ili kandidatkinja“, naglašava Vukadinović.

Za našeg kandidata, Igora Lukšića, Vukadinović kaže da je riječ o mladom diplomati i da je za njega već čast što je ušao u tu trku.

„Mislim da je to dobro i za Crnu Goru da se za nju čuje. Ipak, ne vjerujem da Lukšić ima neke veće šanse, ni kao kandidat koji je možda najmlađi u toj utakmici. S druge strane, Crna Gora će ubrzo postati članica NATO-a i sumnjam da bi Rusija baš bila zainteresovana da podrži crnogorskog ministra“, navodi Vukadinović.   

Nena Drašković, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније