Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 06. 2016. 07:58 >> 16:25
11

GARČEVIĆ SAOPŠTIO

Uključeni u pripreme NATO samita

Mi smo sada uključeni u pripreme NATO samita u Varšavi, i Crna Gora više nije samo posmatrač, već akter, kao i sve druge članice. Više nemamo samo nacionalnu agendu, nego moramo da budemo u toku sa svime o čemu NATO raspravlja, saopštio je nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.

Ističe da će proces ratifikacije ići očekivanim tokom kada je planirana dinamika u pitanju.

"Među prvima će to učiniti zemlje regiona, poput Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Albanije. Očekujemo zatim zemlje iz šireg regiona jer su i one najavile brzu ratifikaciju poput Bugarske, Rumunije, zemalja Višegradske grupe. Vrlo brzo će to odraditi i baltičke zemlje, imajući u vidu njihov uvijek pozitivan stav u odnosu na politiku otvorenih vrata i jednostavnu proceduru ratifikacije. Već za nekoliko mjeseci imaćemo jedan značajan broj zemalja koje su već ratifikovale Protokol, što će uticati pozitivno na dinamiku cijelog procesa. Postoje zemlje za koje znamo da proces ratifikacije ne teče tako jednostavno zbog njihovih unutrašnjih procedura. Jedna od takvih zemalja je Belgija", kaže Garčević za Pobjedu.

On ističe da su projekcije da taj proces može trajati od devet do deset mjeseci, a nekada godinu i po dana.

"Najvažnije je reći da je taj proces nepovratan i da se do sada nikada nije desilo da je protokol potpisan, a da zemlja ne postane članica. Od članica Alijanse, SAD će ratifikovati posljednja jer je ta država čuvar Vašingtonskog sporazuma. Crnogorski parlament ratifikuje posljednji i instrument ratifikacije predaje SAD-u. Time se proces završava i Crna Gora postaje punopravna članica", kaže Garčević.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније