Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Ivana Šebek, TVCG

17. 05. 2017. 19:40 >> 19:18
28

DARMANOVIĆ U LETONIJI

Članstvo u NATO najbolji odgovor Rusiji

Najbolji odgovor na rusko ugrožavanje državnih interesa Crne Gore i pokušaje miješanja u političke procese, je što je finiširan jedan od najvažnijih poslova - ulazak u NATO, poruke su ministara vanjskih poslova Crne Gore i Letonije, Srđana Darmanovića i Edgarsa Rinkevičsa. Od letonskih zvaničnika podsjećanje i na član 5 Vašingtonskog sporazuma: ako neko napadne na bilo koji način jednu članicu Alijanse, preostalih 28 staje u njenu odbranu.

Zapadni Balkan višestruko će biti bezbjedniji kada se NATO, članstvom Crne Gore proširi dodatno na Jadransku obalu.

"Crna Gora doprinosi da se Jadranski pojas potpuno stabilizuje ispod NATO kišobrana i samim tim da se to dešava sa Mediteranom, od Portugala do Turske. Naših 300 kilometara obale je bio jedini pojas koji je nedostajao u toj odbrambenoj strategiji", kazao je Darmanović.

"Crna Gora će postati 29. članica Alijanse na čemu vam čestitam, i bićemo vam odani prijatelji. Teške reforme su bile uspješne i to je jak signal drugim zemljama aspirantima da se veliki trud isplati", poručio je šef letonske diplomatije, Edgars Rinkevičs.

Letonija je kao bivša sovjetska zemlja, a od 2004. članica NATO-a, prošla kroz brojne izazove. Stanje je stabilno, ali ova se država i dalje suočava sa prijetnjama zvanične Moskve.  

I dok Rusija pokušava neskriveno da utiče i na unutrašnje državne stvari u Crnoj Gori, najbolji političko - bezbjednosni odgovor je upravo to što ćemo za koju sedmicu postati 29. članica Alijanse, poruka je visokih zvaničnika iz Rige.

"Da se ne zavaravamo, svi moraju znati, kada postanete članica NATO-a niko vas ne može napasti ni vojno, ni hibridno. Kako kaže čuveni član 5 Vašingtonskog sporazuma - svih ostalih 28 članica staće u vašu odbranu. Znamo kako brutalno je Rusija pokušala da utiče na izborne i druge procese u Crnoj Gori. Te prijetnje uzimamo veoma ozbiljno. I bićemo uvijek od pomoći u tom smislu", kazao je Rinkevičs.

"Za nas je apsolutno neprihvatljivo to što se Rusija miješa u unutrašnje političke stvari i izborne procese. Znamo kako je, jer smo u baltičkom prostoru sa Rusijom kao susjedom. Ali to je sada stvarnost. Mi ćemo biti od pomoći i u tom pogledu", obećao je letonski ministar odbrane Raimondas Begmanis.

"Ne možemo mi biti egocentrični da vjerujemo da je Rusija koncentrisana na Crnu Goru, ali smo zabrinuti, zbog toga što ukoliko se ovaj pristup prema Zapadnom Balkanu nastavi, da se onda neće brzo mijenjati ni odnos prema nama", kazao je Darmanović.

Ministar odbrane Letonije kaže i da će njegova zemlja pružati kontinuiranu pomoć Crnoj Gori u EU integracijama.

"Razumijemo izazove Zapadnog Balkana, nije lako kada se nalazite na raskršću svjetskih puteva. Stoga ćemo vam pomagati konkretno, osim unutar NATO-a, i u evropskim integracijama", kazao je Begmanis.

Šef diplomatije, Darmanović, drugog dana zvanične posjete bio je i u letonskom parlamentu, gdje se sastao sa  predsjednikom Odbora za vanjske poslove, Ojarsom Kalninšom.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније