Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

12. 02. 2020. 15:04 >> 15:49
1

SARADNJA SA CEI

Darmanović: Nastavljamo usvajanje evropskih vrijednosti

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, otvorio je danas u svojstvu predsjedavajućeg Centralno-evropskom inicijativom (CEI), prvi sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora država članica CEI u Podgorici.

Govoreći o značaju evropske i evroatlantske perspektive za dugoročnu stabilnost i ekonomski rast našeg regiona, Darmanović je naglasio da je crnogorsko predsjedavanje Inicijativom, drugi put od našeg članstva, velika motivacija za nastavak usvajanja evropskih vrijednosti i standarda koristeći potencijale CEI.

"Tokom proteklih dekada, Crna Gora je uspjela da očuva najdragocjeniju vrijednost – multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni sklad i razumijevanje. Crnogorsko društvo je primjer da je zajednički život u različitostima moguć i predstavlja čvrstu osnovu za napredak, da koncept multikulturalizma jeste i mora biti uspješna priča. I ovo je naš koncept za budućnost. Zbog toga Crna Gora danas jeste platforma za regionalna okupljanja i mnoštvo inicijativa koje teže našem zajedničkom cilju,“ istakao je ministar Darmanović.

Darmanović je kazao da će Crna Gora nastaviti da radi na promociji ključnih vrijednosti CEI, sa ciljem jačanja solidarnosti i dobrosusjedske saradnje. 

Generalni sekretar CEI Roberto Antonione rekao je da Crna Gora može računati na podršku Sekretarijata CEI, te izrazio uvjerenje da će ovo biti još jedno u nizu uspješnih crnogorskih predsjedavanja.

„Crna Gora je ključni igrač u regionu i promoter dobrosusjedskih odnosa. Ubijeđen sam da će dati sve od sebe da regionalna saradnja ostane jedan od najvažnih instrumenata za evropsku integraciju i održivi razvoj“, istakao je Antonione.

Naglasio je da su politički prioriteti crnogorskog predsjedavanja u potpunosti usklađeni sa savremenim izazovima, pri čemu je dodao da je ključna misija Inicijative promocija evropske integracije Crne Gore i regiona Zpadnog Balkana.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici 17 zemalja članica CEI, pozdravljeni su prioriteti crnogorskog predsjedavanja Inicijativom, koji odražavaju nacionalne, ali i interese cijelog regiona. Razmijenjena su mišljenja o važnosti zajedničkog djelovanja u oblastima naučne diplomatije, zaštite životne sredine, povezivanja, reforme javne uprave i kreativnih i kulturnih industrija.

Osim toga, naglašena je potreba za intenziviranjem saradnje između parlamenata država članica CEI, kao i za promocijom ekonomskih potencijala i vrijednosti regiona kroz jačanje poslovne dimenzije. Jednoglasno je data podrška ciljevima predsjedavanja, a u pravcu obezbjeđivanja boljih preduslova za društveno-ekonomski razvoj regiona i njegovu povezanost.

Takođe, Izvršni sekretarijat CEI informisao o aktuelnim i predstojećim aktivnostima u okviru vladine, parlamentarne i poslovne dimenzije CEI, kao i o saradnji sa međunarodnim institucijama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније