Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

12. 06. 2020. 10:10 >> 15:22
3

POLITIČKE PARTIJE

"Non pejper ogolio stanje u državi"

Najnoviji Non pejper Evropske komisije ukazao je na brojne probleme i istakao najranjivije karike crnogorskog sistema, zaključak je opozicionih partija, koje su poslale saopštenja s osvrtom na taj dokument.

Generalni sekretar SDP Ivan Vujović saopštio je da je non pejper Evropske komisije za Crnu Goru još jedan u nizu snažno krtički intoniranih međunarodnih osvrta kojim se ogoljava stanje u državi i upućuje poruka da je iscrpljen postojeći model vladanja koji je, smatra Vujović, zarobio državu. 

Nalazi Freedom House-a, raniji neformalni i formalni evropski izvještaji, stavovi Stejt dipartmenta i američkih zvaničnika, kao i izvještaji brojnih renomiranih međunarodnih organizacija nose istu poruku, kaže Vujović.

"Ta poruka glasi: Crna Gora bez hitnog raskida sa politikom simuliranja reformi samo će dalje demokratski nazadovati, a time i urušavati svoju ekonomsko-socijalnu supstancu i ukupnu stabilnost," navodi on u saopštenju.

On smatra da je potrošeno povjerenje kod naših međunarodnih partnera i prošlo je vrijeme kada nam se sa partnerskih adresa gledalo kroz prste.

"Predugo traje bježanje da naš sistem do kraja i suštinski prilagodimo evropskom sistemu političkih i demokratskih vrijednosti, i to su glavni elementi i ovog non paper-a Evropske komisije," naveo je on.

Vujović ističe da Izvještaj jasno potvrđuje stavove opozicije, kritični orijentisanih pojedinaca i predstavnika civilnog sektora ali se nada da vlast zbog toga neće opet optužiti domaće aktere da su izmanipulisali Brisel prilikom davanja jasne međunarodne dijagnoze stanja.

“Valjda ovoga puta budu malo mudriji ili makar inventivniji. Naši domaći izumi kao što su treći mandati, izmišljene protivpravne funkcije u vrhu sudske vlasti, koverte, farsa od slučaja Marović, partijski Javni servis, neće ostati bez sankcije”, ističe Vujović.

On ocjenjuje da je Crna Gora već pod evropskim sankcijama ili na izdržavanju kazne zbog kršenja bazičnih vrijednosnih postulata na kojima počiva EU i demokratski svijet.

“Zbog toga je nevoljno i morala biti prihvaćena nova metodologija u pregovorima iako se vrh vlasti u startu “principijelno” opirao”, ističe Vujović.

On dalje navodi da je Crnoj Gori potreban ozbiljan iskorak.

“Koliko ćemo još biti u evropskom”pritvoru” zavisi samo od nas. Bez novog velikog iskoraka reformske politike imaćemo nastavak slobodnog pada u gotovo svim segmentima. Da smo postali članica EU danas bismo imali milijardu eura bespovratne pomoći zbog zdravstvene krize. Ima li bolje slike koliko nas košta ovakav model vladanja DPS i satelita, odnosno korupcija, a ona nije ništa drugo nego kradja od sopstvene države i naroda”, zaključuje Vujović.

SNP: Dokument EK pokazao da vlast nema snage za reforme   

Nakon Fridom Hausa, Amnesti Internešnala, američke ambasadorke, sada i zvaničnici Evropske unije, preko najnovijeg Non pejpera Evropske komisije upozoravaju na brojne probleme u funkcionisanju sistema državne vlasti, na šta je Socijalistička narodna partija Crne Gore, kako ističu u saopštenju, mnogo puta upozoravala.

U ovom dokumentu se, kako naglašavaju u SNP, ukazuje na nedovoljnu reformu pravosudnog sistema, jalovu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ograničen napredak na polju slobode medija.

"EK je ponovo ukazala na neprihvatljiv politički uticaj na Sudski i Tužilački savjet, treći mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda kao i neprihvatljiv izbor još sedam predsjednika sudova, izmišljanje funkcije predsjedavajućeg Ustavnog suda koja ne postoji u Ustavu Crne Gore, v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i Agenciji za sprečavanje korupcije, što sve ukupno izaziva zabrinutost EU, dok građani i cjelokupni demokratski ambijent u našem društvu zbog toga plaćaju visoku cijenu", ističe portparolka Odbora SNP Glavnog grada Podgorica Marija Radinović.

Iako se vlast trudi da prikaže napredak, stanje u medijima ostaje nepromijenjeno, što je uvidjela i Evropska komisija koja konstatuje da u slučaju napada na Oliveru Lakić još nijesu podignute optužnice, dok stariji slučajevi napada na novinare, među kojima je posebno istakunuto ubistvo Duška Jovanovića, i dalje čekaju na adekvatan pravni epilog.

"Što se tiče RTCG, njena transformacija u istinski javni servis opterećena je brojnim problemima. SNP CG smatra da se i u ovom slučaju radi samo o fingiranju reformi, da se o nezavisnosti i profesionalizmu ove kuće ne može govoriti", ističe Radinović.

Evropska komisija je ukazala i na objavljivanje spiska osoba koje su za vrijeme pandemije korona virusa bile u samozolaciji, time potvrđujući stav SNP da se ovakav slučaj nikako nije smio desiti i da je bilo potrebno pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja i poštovanja povjerljivosti ličnih zdravstvenih podataka i prava na privatni život građana.

"Aktivnosti kriminalnih klanova sa kojima se povezuju čak 44 ubistva od 2012. godine, a po kojima Crna Gora sve više postaje poznata u svijetu, našle su se takođe na meti kritika EK, čime je vlasti poručeno da se ona moraju što prije rješavati, jer EU u svoje okrilje ne želi i neće primiti državu koja će izvoziti ubice, narko dilere i druge kriminalce. Vlast pregovara sa EU već duže od osam godina i za to vrijeme uspjela privremeno da zatvori svega tri poglavlja, nema snage, elana i energije da našu državu iščupa iz ralja korupcije, nepotizma, kriminala, ekonomske stagnacije i ukupnog beznađa", poručuju u SNP-u.

Kako su naglasili, promjena vlasti na jesen značiće krupan zaokret i u načinu vođenja procesa pristupanja EU, a društvo će pokazati dovoljno zrelosti, odgovornosti i spremnosti da se mijenja na bolje.

URA: Neformalni „Non paper“ ukazao i na neformalnu „klauzulu balansa“

Neformalni dokument briselske administracije o napretku Crne Gore u poglavljima 23 i 24 „Non paper“, pokazao je i neformalnu aktivaciju „klauzule balanse“ jer najranjivija karika crnogorskog sistema – pravosuđe i vladavina prava, odavno stagnira i nazaduje zbog kontinuirane političke krize u zemlji, opšteg nepovjerenja u institucije i partitokratije koja je zarobila državu i svaku njenu instituciju, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni ističu da aktuelnoj tridesetogodišnjoj nesmijenjenoj vlasti DPS-s nijesu u fokusu reforme i evropski put Crne Gore već zadržavanje nepromijenjenog stanja, u čemu im svesrdno godinama pomažu neke opozicione strukture.

„U toj njihovoj prljavoj igri strada kvalitet građana Crne Gore, evropske integracije gotovo da i ne teku, institucije bivaju zarobljene a Crna Gora ostaje daleka periferija evropskog kontinenta. Zbog toga je važno raskinuti sa tradicionalnim političkim strukturama i Crnoj Gori dati novu šansu za napredak i pomjeranje sa mrtve tačke“, navode u URI.

Ukazuju i da „konačno, sa inostranih adresa stižu sve oštriji izvještaji o napretku zemlje u EU i civilizacijskim integracijama i da to više ne skriva ni vješt diplomatski rječnik“.

„Kao građani odavno znamo da vladavina prava, lične slobode i slobode medija u Crnoj Gori gotovo da ne postoje, a svi posljednji izvještaji što formalni, što neformalni daju na znanje isto i svjetskim administracijama čiji je predmet preokupacije napredak crnogorskog društva“, ističu oni. 

„Ko misli da krađom izbora čije rezultate ne prihvata pola Crne Gore može da gradi institucije sistema, a prije svega pravosudni sistem koji će imati povjerenje javnosti, ko misli da neustavnim personalnim rješenjima na najvišim funkcijama u sudstvu može da obezbjeđuje vladavinu prava, ko misli da partijskim činovnicima može da kreira program medija svih građana, ko misli da hapšenjem zbog objava na Fejsbuku može da gradi lične slobode, onda je jasno da taj Crnoj Gori ne želi evropski put. Sa takvim pristupom se odlučno mora raskinuti i Crnoj Gori dati novi vjetar u leđa u evropskim i civilizacijskim integracijama“, zaključuje se u saopštenju iz URE.

Demos: Non-pejper otvrda da nema uslova za izbore, poziv na dijalog

Ocjene iznešene u Non pejperu dokumentu Evropske unije (EU) potvrđuju da pri ovakvom stanju u društvu nema elemenata za slobodno izražavanje volje građana na izborima, kazao je član Glavnog odbora DEMOS-a Vuk Vlahović. DEMOS ocjene iz Non-pejpera vidi i kao poziv za uspostavljanje ozbiljnog dijaloga.

"Ponavljanje oštrih kritičkih ocjena značajnih međunarodnih adresa o stanju u Crnoj Gori predstavlja još jednu potvrdu da je vladajuća elita izgubila kompas u upravljanju državom. Najnoviji non-pejper Evropske komisije precizno detektuje dubinu partijskog upliva u institucionalni sistem, pri čemu naročitu opasnost predstavlja dalje srozavanje autonomije sudstva", kazao je Vlahović. 

On ocjenjuje da se, kako je kazao, zbog ovako zabrinjavajućih trendova u oblastima demokratije, slobode i pravde u crnogorskom društvu, koji su prethodno konstatovani i u izvještaju Fridom hausa, naša zemlja nalazi u stanju faktičke blokade integracija sa EU.

"Ocjene u dokumentu EK dopunski potvrđuju da pri ovakvom stanju nema elemenata za slobodno izražavanje volje građana na izborima", navodi se u saopštenju. 

DEMOS ocjene iz non-pejpera vidi i kao poziv za uspostavljanje ozbiljnoga dijaloga.

"I to na osnovama koje je naša stranka već inicirala kroz Rezoluciju o društvenom konsenzu za prevazilaženje političke, ekonomske i institucionalne krize kao uslovu za održavanje demokratskih izbora", kazao je Vlahović. 

Smatra da bi, kako je kazao, bilo dobro da i vlast prepozna ove signale, jer bi, kako dodaje, u suprotnom "dalje jačanje ionako naglašenih tenzija moglo voditi potencijalno vrlo opasnim scenarijima".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније