Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: J.B.Č.

10. 08. 2020. 08:26   >>  08:49 38

CRNOGORSKI POKRET

"CG je napadnuta i spolja i iznutra"

Crna Gora je napadnuta i spolja i iznutra, možda ozbiljnije nego ikada do sada. Želi joj se promijeniti identitet, vanjskopolitički prioriteti i opšti kurs kojim je krenula, ocijenili su iz Crnogorskog pokreta.

"Da slučajnosti rijetko postoje u politici uvjerili smo se ovih dana četničkim okupljanjem u Gornjem Zaostrogu i obilježavanjem muslimanskih kuća u Beranama portretima Draže Mihailovića i Pavla Đurišića, uz poruku, začinjenu psovkom 'majkama Turskim'. Već smo ranije imali priliku da čujemo razne pjesme na litijama u organizaciji SPC i poslije njih iz repertoara slične sadržine i brutalne mržnje prema drugim nacijama i vjerama, pa vrijeđaju intelegenciju pokušaji da nam se sva ta događanja i ono što proizode predstave kao poruke mira, ljubavi i tolerancije", kazali su iz Crnogorskog pokreta.

Oni smatraju da je pokretanjem "političkih procesija" po ulicama crnogorskih gradova SPC otvorila pandorinu kutiju.

"Iz nje su prokuljale sve mračne ideologije i ideje iz prošlosti koje su Crnu Goru viđele isključivo kao plijen. Ili, bolje rečeno, uopšte je nijesu viđele kao državni subjekt. Osim toga, svojim postupcima involvirala je i pozvala sve one koji imaju aspiracije prema Crnoj Gori da se umiješaju i pojačaju svoje djelovanje na rušenju svega onoga što je Crna Gora dobro uradila do sada i same države Crne Gore", navodi se u saopštenju.

U Crnogorskom pokretu vjeruju da Crna Gora vodi posljednju bitku krajem avgusta, kojom će, kako su kazali, te sve ideologije i sve partije koje egzistiraju na njima učiniti benignim i beznačajnim, a i obesmisliti atake na nju sa strane.

"Crna Gora je napadnuta i spolja i iznutra, možda ozbiljnije nego ikada do sada. Želi joj se promijeniti identitet, vanjskopolitički prioriteti i opšti kurs kojim je krenula", ističu iz Crnogorskog pokreta.

Tom širokom frontu, kako dodaju, jednako doprinose i one partije koje se, kako su kazali, skrivaju iza građanskog koncepta, "a gotovo po pravilu daju DF-u, kao predvodniku velikosrpske i anticrnogorske ideologije, podršku nakon svih izbora".

"Jednako su prevarne i infantilne poruke sa bilborda Demokrata po Crnoj Gori, najvjernijih koalicionih partnera u svim anticrnogorskim postizbornim koalicijama, kojima se, tobože, poziva na međunacionalni mir od onih koji nikada u svom postojanju nijesu jedan zarez napisali u korist crnogorskih prava na jezik, kulturnu baštinu, Crkvu, itd. Za razliku od ogromne brige za SPC, srpske vjernike, srpski jezik i slično. Žalosno je što ima onih koji se pecaju na marifetluke tih logorejičnih demagoga", navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog pokreta tvrde da nam je u intervjuu beogradskoj Politici, datom ovih dana, patrijarh SPC, Irinej, priprijetio da nam ni Beogradska patrijaršija, a ni on sam neće dozvoliti da „otmemo“ sopstvene manastire i crkve u Crnoj Gori.

"Ne znamo da li će poslati poruku DF-u da otkopava oružje ili mu je neko obećao vojnu podršku, ali je nevjerovatan bezobrazluk kojim taj čovjek daje sebi pravo da uređuje vlasničke odnose u drugoj državi. Već se proslavio svojim epistolama DF-u, dajući im odriješene ruke da ne biraju sredstva u spriječavanju donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i njegovoj primjeni. SPC je veteran u podsticanju prolivanja krvi po drugim državama, pa mu je bolje da se zapita kolika je uloga SPC u egzodusu Srba nakon hrvatske operacije „Oluja“, nego što zaziva i provocira nove sukobe i egzoduse. Ili da svoj ton koji upućuje Crnoj Gori prilagodi tonu kojim se obraća vlastima u Hrvatskoj, moleći ih da rade na pomirenju Srba i Hrvata. Jer i on i Srbija jednako imaju pravo i mogućnosti da uređuju po Crnoj Gori kao što imaju po Hrvatskoj", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније