Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 03. 2021. 20:46 >> 21:59
7

ZAHTJEV NVO

Što prije srediti birački spisak

Birački spisak treba srediti što prije, a u nevladinom sektoru koji se bavi izbornim zakonodavstvom žele, kako kažu, da vjeruju MUP-u da će svako ko nema prebivalište u Crnoj Gori ili ima dvojno državljanstvo, u skladu sa zakonom, biti izbrisan iz biračkog spiska. Iako je u pitanju ogroman posao, tvrde da ako ima volje, ima i načina i da bi barem veći dio posla mogao da se obavi do izbora u Herceg Novom.

Iz MUP-a poručuju da će svako ko nema prebivalište u Crnoj Gori ili ima dvojno državljanstvo, biti izbrisan iz biračkog spiska, bez obzira da li se radi o licima koja imaju prebivalište ili državljanstvo Luksemburga, Srbije, Hrvatske, Njemačke ili Australije. Na taj problem godinama ukazuje civilni sektor, koji tvrdi da vremena za sređivanje biračkog spiska ponestaje.

"Problem je izuzetno obiman i velik. Onaj ko kaže da je ovo moguće riješiti u par mjeseci, ili nije dobro upoznat sa temom ili je zlonamjeran. Ovo je jedan dug proces sa kojim treba krenuti što prije", napominje Biljana Papović iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Da se problemu nesređenog biračkog spiska što prije treba stati na kraj pokazali su nam i izbori u Nikšiću, tvrde u Centru za monitoring i istraživanje (CeMI). Podsjećaju da se bliži izborna trka i u Herceg Novom, gdje takođe možemo imati određene probleme.

"Ono što mi jednostavno očekujemo i tražimo jeste da MUP ispuni ono obećanje koje je dao od početka i da se pristupi tim provjerama. Ja moram da kažem da su napravljeni neki pomaci", kaže direktor CeMI-ja Zlatko Vujović.

I CEMI I CDT se zalažu za terenske provjere i uredjenje registra prebivališta.

"Da bi se uredio registar, nama su neophodne izmjene koje će onemogućiti dalje zloupotrebe koji građani godinama koriste. Neophodne su aktivne terenske kontrole, koje će na terenu utvrditi da li ljudi zaista žive u Crnoj Gori i da li im je adresa prebivališta istitinita ili fiktivna", navodi Biljana Papović.

"Međutim, to nije dovoljno. Zato što je potrebno takođe upariti podatke sa makar susjednim zemljama. Ja bih želio sa svim zemljama, i EU i dalje. Ja ne bih volio da neko pro forme pošalje neki dopis nekom u ministarstvu UP Bosne, i onda da kažu nema odgovora", ističe Zlatko Vujović.

A do odgovora se može doći ako se to želi, poručuju naši sagovornici.

"Ja ne bih želio da na kraju zaključimo da je i ova vlast isto kao i prethodna zatvarala oči zato što je procjenjivala da možda u ovom trenutku ti birači idu njima u korist. Nego,a ko nije bilo političke volje da DPS reaguje valjda će ovi koji su obećali da će im to biti jedan od prioriteta reagovati i skloniti sve one osobe koje nemaju pravo da budu tamo", kaže Zlatko Vujović.

"Mi smo u svim prethodnim ciklusima učestvovali, sad aktivno učestvujemo u radu Savjeta za kontrolu biračkog spiska i postoji realna šansa da se ovaj problem riješi ali je neophodna snažna politička volja", napominje Biljana Papović.

A iz MUP-a poručuju da uređeni birački spisak zahtijeva sinhronizovan rad više državnih organa i jasnu političku odluku da se bez selektivnosti pristupi navedenom poslu. Svjesni su problema, ali će birački spisak, kako tvrde uredjivati isključivo prema zakonu.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније