Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 11. 2013. 12:02 >> 12:02

POTREBAN DIJALOG

Bolje informisati o NATO-u

Nedovoljna informisanost o NATO-u glavni je razlog neopredjeljenosti građana o ulasku Crne Gore u taj savez, ocijenio je nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović, ocjenjujući da je dijalog jedini način za sagledavanje prednosti članstva.

Kaluđerović je za Radio Crne Gore saopštio da je država dostigla visok stepen političke zrelosti da o članstvu u NATO razgovara otvoreno.

Govoreći o rezultatima istraživanja javnog mnjenja, prema kojima oko 40 odsto građana podržava članstvo u NATO, oko 30 odsto ne podržava, dok ostali nemaju stav o tom pitanju, Kaluđerović je rekao da procenat podrške nije zanemarljiv.

»Međutim, ako mogu da istaknem svoju zabrinutost koja se ne tiče brojki, nego nedovoljne informisanosti građana, iz čega proizilazi jedan takav procenat«, rekao je Kaluđerović.

On je naveo da njegov cilj, kao nacionalnog koordinatora, nije da nagovara bilo koga da bude za ili protiv, već da se, kako je pojasnio, pomogne proces argumentovano, da se sučeljavaju činjenice, kako bi prave odluke bile donijete.

Prema riječima Kaluđerovića, NATO je od nacionalnog interesa za sve, navodeći da u taj savez ne ulazi nijedna Vlada, partija, već država i društvo.

»Prema tome, svi naši građani imaju pravo i obavezu da budu informisani o svemu onome što predstavlja buduće članstvo Crne Gore u NATO. Dakle, većina ljudi, fakat jeste, još nema dovoljno izgrađen i čvrst stav o učlanjenju Crne Gore u NATO«, rekao je Kaluđerović.

Objektivni razlozi su ti zbog kojih, kako je kazao, građani nijesu obavješteni o ulasku u NATO.

»Zbog toga je obaveza svih – političkih partija, nevladinog sektora, medija i akademske zajednice da o tome govorimo otvoreno, bez zazora, sa argumentima da bi svaki naš građanin spoznao ono što treba«, poručio je Kaluđerović.

Kaluđerović je, upitan da li naredni NATO samit u Velikoj Britaniji može biti samit proširenja, rekao da je optimista.

»Vjerujem da ćemo biti u situaciji da do samita kažemo da smo ispunili ono što se od nas očekuje. Mi nikad nijesmo trčali za datumima, važnije je da sve reforme obavimo na način koji će biti prije svega dobro za našu državu i građane, a da drugu stranu treba da ocjenjuju naši saveznici«, rekao je on.

Prema riječima Kaluđerovića, još nije odlučeno da liu će samit naredne godine biti samit proširenja.

»Ostaje na saveznicima da odluče da li će pitanje proširenja biti na dnevnom redu ili ne. Na nama je da uradimo naš dio posla, a na saveznicima da opredijele da li je momenat za proširenje i u kom obliku, na koji način će da se desi«, pojasnio je on.

Upitan da li su političke partije, koje se zalažu u učlanjenje u NATO, dovoljno aktivne u informisanju građana, Kaluđerović rekao da su te partije možda najvažniji dio procesa.

»Danas u parlamentu imamo više od dvotrećinske većine kad govorimo o predstavnicima stranaka koje visoko u svojoj agendi imaju članstvo u NATO, dok to, prema svim istraživanjima u poslednje vrijeme, ne korespondira na odgovarajući način sa podrškom«, naveo je on.

Taj prostor, dodao je, pokazuje da možda neko do kraja nije uradio svoj posao kako treba. »Taj prostor, kad su građani i NATO u pitanju, ostaje da bude popunjen, verujem da će kroz otvoren dijalog taj prostor biti popunjen od strane ostalih djelova društva, ne samo partija«.

Crna Gora je, kako je rekao Kaluđerović, skoncentrisana na reforme u četiri ključne oblasti – unaprijeđenje vladavine prava, reforma odbrambenog sektora, reforma bezbjednosnog sektora i jačanje javne podrške NATO-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније