Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.M.Lj. ]

18. 11. 2021. 14:17   >>  16:26 4

OSUDE POSLANIKA

Nimanbegu: Vlada odgovorna za govor mržnje

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da je Vlada odgovorna za govor mržnje koji mu je uputio direktor Hidroelektrane Piva Radomir Radonjić. Njemu se zbog toga izvinio poslanik DF-a Slaven Radunović, a govor Radonjića na Fejsbuku osudilo je više poslanika na sjednici Skupštine.

Radonjić na Facebook profilu u više objava, pogrdnim imenima naziva pripadnike albanskog naroda, Cetinje "ustaškom opštinom", Crnu Goru "ustaškom državom", za reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića kaže da je “Alahov Crnogorac”, dok opozicionu poslanicu Draginju Vuksanović Stanković naziva "dukljanskom rospijom" i "ženetinom".

“Ja se ne osjećam kao žrtva, ali je jasno da su uvrede na moj račun uvrede na račun mog naroda, a uvrede na račun koleginica su uvrede na račun svih žena. Uputio sam reagovanje premijeru Zdravku Krivokapiću i ministaru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću. Parlamentarna većina ima odgovornost za ovo, u ovom slučaju Vlada”, kazao je Nimanbegu.

Da je Fejsbuk postao javan prostor i da se koristi kao oružje protiv ljudi, smatra Nimanbegu,Vlada mora da shvati i  preduzme korake.

“Možda je ovo primjer da konačno da javan prostor ograničimo, da naš govor bude priličan ovom domu, Skupštini jedne države”,  kazao je Nimanbegu.

Poslanik Slaven Radunović čije partije je simpatizer Radonjić, kazao je da se sinoć lično izvinio Nimanbeguu. On je na sjednici u ime stranke osudio, ne samo objavu za poslanika Force, već i nekoliko drugih.

“To što je taj gospodin blizak stranci kojoj  ja pripadam, neće mu pomoći da ga ne iskritikujem zbog takvog poteza. Ima svoje razloge zašto je ljut na čitavi svijet, misleći da pripada narodu koji je ovdje bio dugo ugrožen, ali gospodin Nimanbegu i gospodin Fejzić definitivno nisu ljudi koji su tome doprinijeli”, kazao je on.  

Kazao je da je to bio jedan ispad.

“Siguran sam da niko ne misli da je to meinstrim u Novoj srpskoj demokratiji. Takve stvari se dešavanju i mi ćemo preduzeti određene  korake u pravcu rješavanja ovakvih stvari, da se ne bi ponavljale“, kazao je Radunović.

Govor mržnje osudio je i poslanik Jevto Eraković koji je optužio akrtuelnu vlast da je narušila multikulturalni, multivjerski i međunacionalni sklad.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da su takvi izlivi mržnje posljedica odrastanja u lošim životnim uslovima. Poslanica URE, Božena Jelušić kazala je da se osjeća postiđeno zbog izjava Radonjića.

Osude su se nizale i od potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak, poslanika Damira Šehovića, Andrije Popovića, Branka Radulovića,Vladimira Martinovića, Miluna Zogovića, Miodraga Lekića i Dragana Ivanovića.

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici izdalo je juče nalog policiji da prikupi obavještenja o spornim Facebook objavama direktora Hidroelektrane Piva Radomira Radonjića.

I Bošnjačka stranka najoštrije je osudila govor mržnje upućen od strane direktora HE ” Piva” prema javnim ličnostima – Reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću, te poslanicima Genciju Nimanbeguu i Draginji Vuksanović Stanković, kazao je predsjednik Političkog savjeta te partije Suljo Mustafić.

„Tražimo procesuiranje od strane nadležnih organa ovog slučaja, kao i svih sličnih slučajeva, bilo o kome da je riječ. U ovom slučaju, radi se o pojavi koja je utoliko teža, što je u pitanju pojedinac, javni funkcioner koji, uz to, rukovodi jednim državnim preduzećem, pa primjer takvog govora mržnje ima veće posljedice", naveo je Mustafić.

Očekuju od nadležnog rukovodstva i hitnu smjenu Radonjića sa rukovodeće pozicije.

"Takođe, smatramo da su primjeri govora mržnje, kojeg je nažalost jako mnogo u javnom prostoru, u proteklih godinu ili nešto više, postali opasna društvena pojava koja zahtijeva hitno i rigorozno sankcionisanje. Samo strogim sankcionisanjem takvih pojava može se zaustaviti dalja ekspanzija govora mržnje, prije nego što bude prekasno“, kazao je Mustafić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније