Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

23. 08. 2022. 19:50 >> 06:36
2

KONFUZIJA UOČI IZBORA

Političare samo zanima rezultat, građani sve manje vjeruju

Tačno dva mjeseca do datuma lokalnih izbora, situacija na političkoj sceni nikad komplikovanija. Reforma izbornog zakonodavstva nije urađena, birački spisak nije ažuriran, Ustavni sud je pred blokadom. Iako političari poručuju da su izbori jedno od rješenja, analitičari kažu da su uslovi za njihovo održavanje nepovoljni, te da je povjerenje građana u izborni proces veoma nisko.

Dok se bliže lokalni i čeka datum eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora, konfuzija na političkoj sceni doprinosi da povjerenje građana u izborni proces opada, upozoravaju naši sagovornici. 

"Ako nastavimo ovako i ako i dalje budemo imali manjak demokratije i nedemokratskih praksi, zaista je pitanje kako će se građanima vratiti povjerenje u izborni proces. I mislim da je to ključni problem o kojem politički akteri moraju voditi računa", saopštila je za TVCG Nikoleta Đukanović.

"Situacija se kreće od loše ka goroj kad je riječ o političkoj stabilnosti. Problem je u tome što nijedan potez i nijedno rješenje zapravo nije rješenje. Čak i izbori kada bi se održali, pitanje je da li bi i to dovelo do političke stabilnosti. Iako političari kažu da ne bježe od izbora, unapređivanje izbornog procesa godinama ostaje samo na nivou obećanja. Izborna reforma i ažuriranje biračkog spiska, uprkos konstantnim najavama, još nijesu završeni", saopštio je Miloš Bešić.

Osim toga, problem je, kaže Bešić, što niko od političkih aktera trenutno nije zadovoljan svojim rejtingom.

"Političare i političke partije ne zanima ni legitimitet ni legalitet izbora. Njih samo zanima da na tim izborima, kad se budu desili, naprave najbolji mogući rezultat."

Bešić naglašava i da bi ponovno odgađanje lokalnih izbora bilo besmisleno, dok profesorica Đukanović ne isključuje ni tu mogućnost. Ističe, međutim, da vremena za gubljenje nema, te da su Crnoj Gori hitno potrebne reforme.

"Evo vidjeli smo u proteklom periodu da je gotovo sve moguće. I mislim da to opet govori o manjku demokratskog kapaciteta u Crnoj Gori i slabim institucijama i zato su jako važne reforme. Sada ono što je očekivano jeste formiranje tehničke vlade i zakazivanje parlamentarnih izbora što prije ne bi li se konačno dobila jedna funkcionalna, stabilna vlada", dodaje Đukanović.

Sagovornici TVCG zaključuju da izbori ne mogu mnogo promijeniti raspored snaga na crnogorskoj političkoj sceni, a u situaciji kad svi politički akteri imaju značajan ucjenjivački potencijal, teško je, kažu prognozirati bilo kakav postizborni scenario.

Bojana Baranin, TVCG 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније