Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina/I. P. ]

23. 09. 2022. 14:00 >> 14:04

AMBASADOR SAOPŠTIO

Odnosi Kine i CG od početka zasnovani na međusobnom poštovanju

Kina i Crna Gora, od uspostavljanja diplomatskih, razvijale su bilateralne odnose na principima međusobnog poštovanja, nemiješanja u unutrašnje stvari, jednakosti i obostrane koristi, kazao je novoimenovani ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun.

Kako je saopšteno iz kineske ambasade, Kun je predao kopije akreditivnih pisama šefici Diplomatskog protokola crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova Zdenki Radulović.

“Fan je kazao da su Kina i Crna Gora od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 16 godina, razvijale bilateralne odnose zasnovane na principima međusobnog poštovanja, međusobnog nemiješanja u unutrašnje stvari, jednakosti i obostrane koristi”, kaže se u saopštenju.

Fan je rekao da je međusobno političko povjerenje kontinuirano konsolidovano, a da su praktična saradnja i međuljudska i kulturna razmjena nastavile da se produbljuju.

“Kina je spremna da zajedno sa Crnom Gorom radi na kontinuiranom istraživanju potencijala za saradnju u turizmu, poljoprivredi, zaštiti životne sredine i obrazovanju u okviru inicijative „Pojas i put“ i mehanizma saradnje Kina-CEEC”, kaže se u saopštenju.

On je poručio da je spreman da jača komunikaciju sa svim stranama u Crnoj Gori, unapređuje razumijevanje, baštini i prenosi tradicionalno prijateljstvo između dva naroda i promoviše stabilan i dugoročan razvoj odnosa Kine i Crne Gore. 

Radulović je, kako se navodi, pozdravila dolazak Fana u Crnu Goru, ističući da Crna Gora i Kina imaju duboko tradicionalno prijateljstvo i da Crna Gora pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Kinom.

Ona je dodala da vjeruje da će Fan nakon stupanja na dužnost dati pozitivan doprinos daljem razvoju bilateralnih odnosa.

Na sastanku je saopšteno da će Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i ona lično pružiti maksimalnu pomoć i podršku ambasadoru i održavati blisku komunikaciju sa ambasadom Kine.

Navodi se da je Kun u Crnu Goru stigao 17. septembra, a na aerodromu ga je dočekao nadležni službenik Diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније