Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.L.B./I.M. ]

23. 01. 2023. 11:12 >> 18:45
2

FAJON PORUČILA

Bez Ustavnog suda nema pravičnih izbora, EU ne želi zaustavljanje pregovora

Za Crnu Goru postoji ozbiljna opasnost od zaustavljanja pristupnih pregovora, što niko u Evropskoj uniji ne želi, poručila je ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Ona je to kazala novinarima uoči početka današnje sjednice Savjeta za spoljne poslove u Briselu, na kojoj će ministrima EU predstaviti izvještaj o Crnoj Gori.

“Čekamo da vidimo da li će Crna Gora uspjeti da imenuje nedostajuće sudije, Ustavni sud nije funkcionalan. Početkom februara biće šesti pokušaj, ako ni tada ne uspije postoji velika opasnost da Crna Gora ozbiljno odstupi od svog evropskog puta, na šta i upozoravamo zbog duboke političke krize. Bez Ustavnog suda teško je zamisliti pravične i primjerene predsjedničke i parlamentarne izbore, zbog toga je ovaj pokušaj ključan za napredak Crne Gore. Postoji ozbiljna opasnost da bismo mogli da zaustavimo pristupne pregovore, što niko u EU ne želi. Zbog toga EU pomaže Crnoj Gori da preduzme te korake. U ovom trenutku ne želim da govorim o tome, jer čekamo da se završi postupak koji je u toku saslušanja kandidata za sudije Ustavnog suda, kojih je više nego ranije. Za sada ne govorimo o tom scenariju, jer je očekivanje da Crna Gora napravi taj korak zbog toga što su za mart raspisani predsjednički izbori”, poručila je Fajon.

Grlić Radman: Briselu treba evropski orjentisana Crna Gora

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, kazao je da Briselu treba jasno, evropski orjentisana Crna Gora, spremna da prevaziđe krizu u koju je zapala.

“Izvjestiću kolege o mojoj nedavnoj posjeti Crnoj Gori i pozivam crnogorske političare da ozbiljno shvate poruke EU o funkcionalnosti Ustavnog suda i kontroverznog zakona o predsjedniku”, rekao je Grlić Radman uoči početka današnje sjednice Savjeta za opšte poslove.

Grlić Radman poručuje da je Uniji potrebna Crna Gora.

“Treba nam Crna Gora, stabilna Crna Gora, jasno orjentisana ka evrpskim vrijednostima i zato se i nadamo se da će prevazići trenutnu krizu i nastaviti evorpski put”, rekao je hrvatski ministar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније