Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

03. 03. 2023. 07:07 >> 07:06
1

MODELI ZA IZLAZAK IZ KRIZE

Formiranje vlasti u Podgorici početkom aprila?

I dok se posljednjih dana sve glasnije govori o različitim modelima za izlazak iz aktuelne političke situacije, premijer Dritan Abazović bi, kako saznaje naš portal, ubrzo trebalo da predloži neka od rješenja u vezi s izborom nove vlade ili rekonstrukcijom postojeće. Još jedno pitanje je otvoreno - da li bi predsjednički izbori mogli ugroziti formiranje vlasti u Podgorici? Naši sagovornici kažu da ne i da se vlast mogla formirati već početkom aprila.

Izbor tehničke Vlade koja će imati zadatak da organizuje izbore,politička ili rekonstrukcija postojeće izvršne vlasti. To su tri opcije zarješenje aktuelne političke krize koje su se iskristalisale nakon nedavnog sastankamandatara za sastav Vlade i lidera Demosa Miodraga Lekića i premijera Dritana Abazovića. Da li su ponuđena rješenja prihvatljivapartijama parlamentrane većine danas nije bilo moguće saznati.

I dok sečeka dogovor partija o izlazu iz aktuelne političke krize na državnom nivou,formiranje vlasti u Glavnom gradu trebalo bi da bude završeno nakon kompletiranjaUstavnog suda i njegove odluke o žalbama na izborni proces od 23. oktobra,poručuju iz pokreta Evropa sad koji je na tim izborima osvojio najviše glasova.

"Nakon što Ustavni sud odbaci te žalbe, vjerujemo da će biti odbačene, konstituiše se Skupština Glavnog garda krajem marta i očekujemo da se gradska vlast u Podgorici formira početkom aprila i na taj način ne mislim da predsjednički izbori mogu uticati na tu dinamiku", kazao je Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad.

Da predsjednički izbori na kojima se ispred pokreta Evropa sad kandidovao Jakov Milatović, kandidat za prvog čovjeka Glavnog grada, ne mogu uticati na buduće formiranje vlasti, smatra i Jelena Borovinić-Bojović iz Demokratskog fronta. Izborna volja građana Podgorice je, kaže, neupitna i ističe da će apsolutno poštovati rezultatski redosled s izbora.

S, druge strane iz GP URA smatraju da se zbog predsjedničke kandidatureMilatovića može ući u novi problem.

"Međutim, s obzirom da smo dobili funkcionalan Ustavni sud nakon ovoliko mjeseci i godina, ja se nadam da će partije prosto mnogo ozbiljnije pristupiti ovom pitanju i da će građani Podgorice dobiti ono što zaslužuju", kazala je Milena Vuković-Sekulović (GP URA).

U aprilu je formalno pravno moguće formirati vlast. Kada će Podgorica dobiti novu gradsku vlast izDemokratske Crne Gore danas nijesu željeli da komenatrišu jer će kažu sačekati odluku Ustavnog suda o žalbama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније