Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 02. 2014. 14:18 >> 14:23
24

NARODNA STRANKA

Spremni na koaliciju sa DPS-om

Narodna stranka (NS) spremna je da razgovara sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o eventualnom zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Crnoj Gori, saopštio je lider narodnjaka Predrag Popović.

On je rekao da je DPS jasno nagovijestio promjenu njihovog odnosa prema onim problemima koji tangiraju srpski narod u Crnoj Gori, i koji su predominantno bili uslovljeni, kako je naveo, ucjenjivačkim kapacitetom Socijaldemokratske partije (SDP), što se najbolje vidjelo na primjeru Podgorice.

»Od kada je SDP izbačena iz vlasti u Podgorici, prije svega zaslugom NS, promijenjena je politička atmosfera u Glavnom gradu, promijenjen je odnos države prema srpskom pitanju, prvenstveno prema crkvi i njenim imovinskom pravnim problemima. Spremni smo da razgovaramo sa DPS i u Podgorici i na svim nivoima«, rekao je Popović agenciji MINA.

On smatra da to jasno govori da kada ima dobre volje, može se stvoriti klima da se prestane sa svojevrsnim hladnim ratom Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori.

»Sasvim je jasnom da se to u ovom trenutku može podstići razgovorima sa DPS-om, cijeneći njihovu političku snagu ali i ništa manje želju da se ti problemi počnu rješavati«, rekao je Popović, naglasivši da to isključuje bilo kakvu komunikaciju NS sa SDP-om.

On je ocijenio da je ulazak predstavnika Srba u vlast, jedini način da se počnu rješavati pitanja u vezi sa pravom i položajem srpskog naroda u Crnoj Gori.

»To je jedini način da se sa te pozicije počnu ta pitanja rješavati. Sve ostalo je politička kalkulacija sračunata na odbranu ličnih i stranačkih priviligeija i ništa drugo«, ocijenio je Popović.

Prema njegovim riječima NS, sa ogomnim iskustvom koje ima, to dobro zna.

On je kazao da NS kao stranka koja je dugo godina bila u opozicije, koja je bila u parlamentu i van njega i u vlasti, vrlo dobro zna šta može da se uradi sa jedne ili sa druge pozicije.

»Nikakve promjene ne mogu biti ostvarene, niti se može početi sa reješavanjem bilo kojeg problema, ukoliko nijeste neposredni činilac izvršni vlasti. To je aksiom politike«, ocijenio je Popović.

Prema njegovim riječima, povoljna okolnost je što u vezi sa učešćem Srba u crnogorskoj vlasti, prvi put postoji saglasnost Srbije i Crne Gore.

»Promijenjena je politička klima koja za posledicu ima i promjenu politike koju je dominantni dio crnogorske vlasti otpočeo, i to je dodatni razlog da se pozdravi ideja o ulasku Srba u vlast«, kazao je Popović.

Popović je rekao da je još je rano za konačnu odluku kako će NS nastupiti na lokalnim izborima i da će o tome biti razgovarano i na sjednici Predsjedništva u proširenom sastavu, koja će biti održana u subotu.

On je rekao da je NS počela priprema za nastup na lokalnim izborima, da je mobilisala sve potencijale. »Sudeći po atmosferi koja vlada možemo očekivati dobar rezultat«, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, NS se za sve lokalne izbore priprema kao da ce na njima nastupiti samostalno.

»To je od početka tako rađeno, a da li će u međuvremenu doći do promenje tog generalnog stava, prvenstveno zavisi od eventualno novih okolnosti«, kazao je Popović.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније