Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M. V.

04. 04. 2023. 18:50 >> 19:37
2

VUKOVIĆ SKORO PET GODINA GRADONAČELNIK

"Ostavka tek kad je smjena postala izvjesna"

Najava odlazećeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića da će podnijeti ostavku 12. aprila izazvala je brojne komentare i reakcije.

Iako su izbori održani još u oktobru, Vuković ostavku podnosi praktično na dan kada nova skupštinska većina stiče mogućnost da izabere novog prvog čovjeka grada.

Ovo je, međutim, pokazatelj da Vuković obavlja ovu funkciju skoro godinu od kako mu je istekao mandat.

Vuković je za gradonačelinka prvi put izabran 31. jula 2018., što znači da mu je četvorogodišnji mandat isticao 31. jula prosle godine.

Redovni lokalni izbori na kojima bi bila izabrana nova gradska vlast bili su predviđeni za jun prošle godine, ali su odloženi za oktobar voljom većine u državnoj Skupštini, koja je usvojila izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Te izmjene je, krajem jula 2022. godine, Ustavni sud ocijenio neustavnim.

Tri dana prije izbora, 20. oktobra, gradski parlament ponovo je izabrao Vukovića za gradonačelnika, jer je Upravni sud u međuvremenu utvrdio da mu je nezakonito produžen mandat.

U oktobru, na izborima je lista koju je predvodio Vuković poražena.

Zbog krize sa Ustavnim sudom, formiranje nove vlasti je odloženo, ali je u martu ove godine i taj problem riješen.

Vuković je ipak ostao gradonačelnik skoro pola godine nakon poraza.

Bilježimo reakcije političke javnosti i analitičara.

Kandidat sa liste Za budućnost Podgorice Andrija Babović kazao je da "ukoliko je odavno odlazeći gradonačelnik pomislio da će ovo biti prihvaćeno kao moralan čin, neće".

"Vuković je nekoliko puta prekršio Ustav Crne Gore i na taj način gotovo godinu dana uzurpirao poziciju gradonačelnika Glavnog grada. Njegov profesionalni moral je oličen time što je zajedno sa partijskim vojnicima uradio sistematizacije po lokalnim preduzećima, bez logičnog objašnjenja zaposlio nove ljude i podijelio ugovore na neodređeno. Ili je možda moralan čin što je raspisan veliki broj tendera", pita Babović.

Kako smatra, svaki korak koji je Vuković napravio u proteklih godinu dana bio je usmjeren ka otežavanju posla novoj vlasti u Podgorici.

"A ujedno i trošenju novca građana Podgorice na partijske vojnike koje su zaposlili. Od svega što je uradio ostaje mu za pamćenje ono što je izgovorio na završnoj konvenciji odlazećeg mu šefa", izjavio je Babović.

Kandidat sa liste Demokratske Crne Gore, Aleksandar Božović navodi da smo danas "svjedočili cinizmu i licemjerstvu na kakvo smo već navikli od, na izborima poraženog gradonačelnika Ivana Vukovića".

"Ovo poraženog ne naglašavam slučajno, jer se Vuković pokušava predstaviti kao neko ko nama čini uslugu i proklamuje svoju dobru volju pa podnosi ostavku i dopušta nam da biramo novog gradonačelnika.Ivan Vuković je smijenjen na izborima od građana i to ubjedljivo, a treba da bude i od parlamenta, i to je jedino pravedno rješenje. To je čovjek koga su građani na izborima razriješili prije šest mjeseci", poručuje Božović.

 Sociolog Bojan Baća napisao je na Fejsbuku da nandat gradonačelnika traje četiri godine.

"Četiri. Dotični je potučen na izborima u oktobru prošle godine. I, eto, nakon skoro PET godina (neustavnog) komandovanja glavnim gradom, on je odlučio DA PODNESE OSTAVKU na mjesto gradonačelnika", naveo je Baća. 
Analitičar i konsultant za međunarodne odnose Marko Begović rekao je da takva izjava govori samo u prilog ukupnoj neozbiljnosti predstavnika institucija javnih vlasti.

"Na slikovit način ilustruje nesposobnost ili nespremnost partije, koja je dugo činila vlast, da pokrene neophodne unutarpartijske reforme. Važno je podsjetiti da već skoro godinu dana stanuje kontinuirano bezakonje, kojem je umnogome doprinio sadašnji sastav crnogorskog parlamenta. Naime, tadašnja koalicija oko 43. Vlade, izglasala je neustavna zakonska rješenja kojim su odloženi lokalni izbori", tvrdi Begović. 

Kako je rekao, tom odlukom, stvorio se pravno-politički haos koji će "dobiti razrješenje u danima koji slijede".

"Nažalost, za ovakvo kršenje Ustava Crne Gore, niko neće odgovarati, a nova vlast će imati ozbiljan izazov da povrati povjerenje rješavanjem brojnih lokalnih problema", zaključio je Begović. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније