Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Т.Г. [ Mina ]

11. 07. 2023. 16:12 >> 16:22

MILATOVIĆ NA NATO SAMITU

"Posvećeni smo izdvajanju dva odsto BDP-a za odbranu"

Crna Gora je posvećena izdvanjaju dva odsto BDP za odbranu i ove godine će ostvariti taj cilj, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, prilikom dolaska na NATO samit, kazao da, kada je u pitanju izdvajanje za odbranu, dva odsto više nije cilj, nego minimum koji zemlje članice moraju da izdvoje.

"Crna Gora će ove godine ispuniti taj cilj. Mnoge druge članice nijesu došle do takvog cilja", istakao je Milatović.

On je kazao da NATO nastavlja sa podrškom Ukrajini.

"Posvećeni smo Ukrajini i na taj način podižemo dijalog između NATO i Ukrajine na veći nivo. Očekujem i sveobuhvatan paket podrške u kojem će, naravno, Crna Gora učestvovati“, kazao je Milatović.

Kako je naveo, Samit se održava u izazovnim vremenima za evropsku bezbjednost.

„Ali NATO pokazuje jedinstvo, kredibilnost i relevantnost“, dodao je Milatović.

Na pitanje da li bi Crna Gora podržala članstvo Ukrajine u NATO, Milatović je odgovorio da očekuje da se, u okviru ovog Samita, dijalog NATO i Ukrajine podigne na veći nivo formiranjem savjeta

"Na taj način pružićemo dodatnu perspektivu Ukrajini kao budućoj NATO članici“, smatra Milatović.

On je dodao da će na samitu biti riječi i o situaciji na Zapadnom Balkanu, i da u tom kontekstu Crna Gora kao punopravna članica Alijanse ima ulogu dodatnog promovisanja mira i stabilnosti.

„Zabrinuti smo situacijom i tenzijama na sjeveru Kosova. U potpunosti podržavamo deeskalaciju sukoba i dijalog između Beograda i Prištine u okviru platforme koju je trenutno predstavila Evropska unija. Nadam se da će uskoro u potpunosti doći do rješenja na korist i Beograda i Prištine“, zaključio je predsjednik Milatović.


Kazao je da su sve članice NATO-a srećne zbog članstva Finske ali i dobre vijesti da je postignut dogovor o nastavku procesa ratifikacije za ulazak Švedske u NATO.

Na dvodnevnom skupu šefova država i vlada članica NATO-a među glavnim temama su članstvo Ukrajine i nastavak pružanja pomoći toj zemlji, pristupanje Švedske Alijansi, usvajanje svobuhvatnih planova odbrane NATO-a kao i pitanje izdvajanja saveznika za odbranu.

Samit u Viljnusu četvrti je skup na najvišem nivou Alijanse od izbijanja rata u Ukrajini u februaru prošle godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније