Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Aleksandra Jovančević, TVCG

07. 02. 2024. 07:00 >> 07:02
1

100 DANA RADA VLADE

Evropski put oživljen, ekonomska obećanja na čekanju

Imenovanja u pravosuđu, sprovođenje popisa i oživljavanje evropskih integracija, pozitivni su učinci Vlade tokom 100 dana, ocjenjuju sagovornici TVCG. Ispunjavanje obećanog čeka se na polju ekonomije.

Stotinu dana Vlade i prvo podvlačenje crte - ocjena pozitivna. Prvi utisak je najbitniji, a deblokada pravosuđa, održavanje popisa, oživljavanje evropskih integracija i početak izborne reforme doprinijeli su takvoj slici.

“Vlada i koalicijska vlast, ali i dio opozicije, u formalnom smislu ispunili su ono što ovo društvo nije bilo u stanju godinama unazad. Kompletiran je izbor nosilaca pravosudnih funkcija, što sigurno predstavlja veliki uspjeh”, kaže Milena Gvozdenović iz CDT-a

“Mislim da je jako važno što se desilo međuvladina konferenciji između Europske unije i Crne Gore. Taj proces integracija koji je jako komplikovan je dobio čini mi se, na dinamici samim tim što je poslije dugo vremena došlo do konferencije i što postoji makar ovo što saopštavaju jedna i druga strana politička volja da se ta integracija ubrza i da dođe do napretka u procesima pregovora”, smatra analitičarka Nikoleta Đukanović.

Na polju ekonomije situacija ne baš sjajna, iako je budžet najavljivao drugačiji scenario. Početak godine bio je pozitivan za dio najstarije populacije, s najnižim penzijama.

“Kao neku pozitivu vidim to da su podignute minimalne penzije i izjednačene sa minimalnim platama, znači nekih 70  hiljada građana je dobilo te penzije”, kaže ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Ipak, bez snijega propala je zimska sezona, odlazak Ukrajinaca i Rusa smanjuje prihode, loša komunikacija sa sindikatima najavljuje štrajkove.

“Pred njima su vrlo ozbiljni izazovi i kad napravite jednu komparaciju tih izazova sa obećanjima te vlade biće jako, jako interesantno gledati kako će oni upravljati tim izazovi. Mislim da ih je koštalo neke reputacije ti pregovori sa sindikatima. Mislim da su oni pristupili tu dosta, dosta konzervativno, mislim da su imali neke druge prostore. Vidimo sada pokušavaju da naprave neki dogovor da to ide na par mjeseci ili na treći kvartal da dođe do povećanja. Sa druge strane, koliko vidimo sindikati nisu zadovoljni”, kazao je Filipović.

Preambiciozni ciljevi koštali su Vladu i na drugim poljima. U CDT-u vide lošije rezultate u borbi protiv kriminala i korupcije.

“Umjesto da vlada u prvih sto dana trasira održivu politiku u sektoru bezbjednosti i na taj način poboljša bezbjednost građana i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ona je nastavila utabanim stazama unutrašnjih borbi za političku prevlast u ovom sektoru”, kaže Gvozdenović.

Profesorica Đukanović zapažane fukcionalnost unutar Vlade, jer smatra da tolika heterogenost ne može biti dobra. To je potvrdila i situacija da pojedini ministri donose odluke bez konsultacije s premijerom.

“Ona nije dobra koliko god da ministri posjeduju zaista slobodu da donose odluke o određenim oblastima. Jako je važno da vlada nema unutar sebe oprečne stavove, zato što prije ili kasnije će doći do velikih značajnih, posebno spoljno političkih pitanja, oko kojih ukoliko ne bude postojala konsenzus u vladi, onda ćemo prosto imati jako ružnu sliku o Crnoj Gori i vani”, kazao je Đukanović.

I dok čekamo da čujemo kako su u Vladi zadovoljni postignutim, sagovornici TVCG za poboljšanje rezultata predlažu veću transparentnost i bolju komunikaciju s medijima.

Osim najvaljene fiskalne reforme, Filipović predlaže i monetarnu, ali i racionalizaciju javne uprave.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније