Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

06. 03. 2024. 16:31 >> 16:05
2

SUMNJAJU NA ZLOUPOTREBU SLUŽBENOG POLOŽAJA

DPS podnosi krivičnu prijavu, Lekić negirao optužbe

Demokratska partija socijalista podnijeće krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja, Milana Lekića, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj i organizovao posao rekordne prodaje uglja vrijedne 62 miliona eura, saopštili su iz te partije.

Kako su kazali, Lekić je to uradio preko svojih rođaka i prijatelja, u kojem je na nelegalan način sebi pribavio ogromnu materijalnu dobit.

"Prema informacijama koje su prezentovane u javnosti Lekić je ispred RU Pljevlja potpisao ugovor o prodaji uglja sa firmom iza koje stoji on lično. Naime, Lekić je sklopio posao o rekordnoj prodaji uglja, vrijedan 62 miliona eura, sa kompanijom iz Beograda koja je dan prije potpisivanja ugovora formirana. Na čelu te firme su Lekićev rođak i komšija kao i državljanka Ukrajine. Firma kojoj je Lekić prodao ugalj, u momentu kada je zaključila posao od 62 miliona eura, imala je osnivačkii kapital od 1,7 eura", saopštili su iz te partije.

Lekić je, tvrde iz te partije, sklapao poslove od nekoliko desetina miliona eura i sa suprugom dotične Ukrajinke. Lekić je, dodaju, tada taj posao predstavio kao milionski, zbog toga je osnovao i novu kompaniju, koju je smjestio u prostor firme kojim rukovodi njegova supruga. Ta kompanija je, navode, završila u blokadi i dugovima prema radnicima, a dotičnom Ukrajincu se izgubio svaki trag.

"Ovaj očigledan primjer korupcije, nepotizma, protivpravnog sticanja materijalne koristi biće primjer nove krivične prijave protiv Lekića, mada danas iznesene činjenice zaslužuju hitnu reakciju tužilaštva po službenoj dužnosti. Postavlja se pitanje da li Lekića neko politički štiti, pa i pored svih prijava i očiglednog nelegalnog poslovanja, SDT ne reaguje. Podsjećamo da je naša partija protiv Lekića već ponosila krivičnu prijavu, i to zbog ugovora RU Pljevlja sa Elektroprivredom Srbije, po kojem je crnogorsko državno preduzeće srpskom prodavalo ugalj po višestruko nižoj cijeni od tržišne", zaključili su iz te partije. 

Lekić: Posao Rudnika i "Tatiusa" bio dobar

Lekić je poručio da je odbornik DPS Saša Ječmenica zaboravio da je njegova partija uspješno vodila kriminalnu politiku čiji je rezultat bilo otpuštanje 11 hiljada pljevaljskih radnika, uništenje “Vektre Jakić” i brojnih drugih preduzeća koja su imala tužnu sudbinu da njima upravlja DPS.

Lekić je za Vijesti pojasnio da se prilikom potpisivanja ugovora nisu vodili imenima tih firmi, niti time ko je njihov izvršni direktor, već su imali plemenitu namjeru da stvore nova radna mjesta, zaposle građane Pljevlja i stvore korist za RUP, Opštinu Pljevlja i Crnu Goru.

“Okolnosti i informacije koje smo tada imali, dijametralno su suprotne od informacija kojima danas raspolažemo. Vlasnik firme “Energy Industrial” Oleksandar Petrošenko je u momentu potpisivanja ugovora sa RUP-om imao ogromna ulaganja u projekat proizvodnje peleta i briketa od uglja. Predstavnici RUP-a su obilazili radove i ulaganja, a svi su očekivali desetine novih radnih mjesta u Pljevljima”, kazao je Lekić.

U takvim okolnostima, ističe on, svi napori rukovodstva Rudnika bili su usmjereni na veći plasman uglja u iščekivanju ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, projektovanog trajanja do osam mjeseci, tokom kojih bi Rudnik mogao doći u problem nemogućnosti prodaje uglja samoj TE.

“Upravo vođeni tom mišlju, vjerovali smo da će realizacija projekta proizvodnje peleta i briketa od uglja obezbijediti veliku korist, te su upravo i zbog toga potpisani navedeni ugovori, sa najboljom namjerom i pozitivnim očekivanjima”, rekao je Lekić.

Tvrdi da nerealizacija tih ugovora nije prouzrokovala nikakvu štetu za RUP.

“Jer najveća pljevaljska kompanija ima stotine ugovora za prodaju, a njihova realizacija zavisi od uslova tržišta u trenucima realizacije i samim tim prodaja postaje posljedica tržišta, gdje su okolnosti objektivne i ne nanose štetu Rudniku u smislu bilo čije odgovornosti. Važno je dodati da se vrijedna oprema, kao i veća količina od preko 100 tona peleta u vlasništvu dužnika nalazi u proizvodnoj hali, te će se nenaplaćeno potraživanje Rudnika od oko 15 hiljada eura moći naplatiti u propisanom postupku”, tvrdi Lekić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније