Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

16. 03. 2024. 15:37 >> 15:58
6

MILO ĐUKANOVIĆ

"Posljednji znak za uzbunu, moramo odbraniti EU"

Porast desnice je veoma opasan, ne samo na Balkanu gdje su nacionalizmi opet digli glavu. Mi smo se prerano ponadali da su oni sahranjeni u ratovima koji su okončani Dejtonski mirom. Desničarenje je danas postalo jako opasno i jako unosno, kazao je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za "Dnevni avaz".

"EU se mora odbraniti superiornošću svoje politike. Čini mi se da se nedovoljno bavimo time u Evropi. Mislim da je posljednji znak za uzbunu i da moramo odbraniti EU", kazao je Đukanović dodavši:

"Ne vidim alternativu demokratiji, vladavini prava, tržišnoj ekonomiji. Zato mislim da je najveći interes da očuvamo te vrijednosti". 

Komentarišući odnos Crne Gore i Bosne i Hercegovine i posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Crnoj Gori, kao i njegov susret sa predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, Đukanović je kazao da su odnosi BiH i Crne Gore veoma uzorni, kao i da o tome svjedoči mnogo događaja iz naše novije istorije.

"Kao čovjek koji se dugo bavio državnom politikom mogu svjedočiti da je bilo prijateljstvo i razumijevanje. Kada dođe do geopolitičkih poremećaja kakve danas vidimo, kada je završena epoha idile između Istoka i Zapada, onda to nacionalisti koriste kao zgodno vrijeme za ostvarivanje ciljeva", dodaje Đukanović.

Dodaje da nacionalisti nisu naučili lekcije iz ranijih pogibija.

"Nacionalisti nisu izvukli nauk iz pogibije 150 hiljada ljudi da je njihova politika pogrešna, nego su izvukli zaključak da nisu imali dobro vrijeme i da bi danas kada su zaoštreni odnosi njihove ideje mogle biti ostvarene", smatra i ističe:

"Provokacije sa te posjete smještam u taj kontekst. To je neodgovorna politika koja pokušava da zamuti čistu vodu između naše dvije države", najavio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније