Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 06. 2015. 21:31 >> 21:30
65

BRAJOVIĆ MU ČESTITAO

Krivokapić: SDP sačuvala sebe

Dosadašnji lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ponovo je, na Kongresu partije, izabran za predsjednika SDP-a. Krivokapić je dobio 197 glasova, dok su njegovog protivkandidata Ivana Brajovića podržala 162 delegata. Tri glasa bila su nevažeća.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su zvanično saopšteni rezultati glasanja, Krivokapić je kazao da je pobijedio SDP, koji je uspio da očuva nezavisnost.

On je naveo da u svakoj familiji ima loših perioda.

"Kao i uvijek, što vas ne uništi, ojača vas.Danas je SDP sebe sačuvala i ostala jedinstvena i pojačala svoj ugled", poručio je Krivokapić.

Novi - stari lider je ocijenio da je SDP uspio da odbrani svoju nezavisnost.

"Pokazalo se da znamo da demokratski pobjeđujemo i da je SDP nesalomiv.SDP je pokazala da ostaje jedinstvena, a njen ugled je veći za ovaj demokratski iskorak", kazao je Krivokapić.

Brajović je čestitao Krivokapiću na pobjedi.

"Sad je na njemu ta odgovornost da uradi ono što sam ja namjeravao. Što se mene tiče pravni pobjednici ovih kongresnih dešavanja su mojih 162 druga i drugarice, i njima sam beskrajno zahvalan", rekao je Brajović.

Na osmom Kongresu SDP-a izabrani su članovi Glavnog i Nadzornog odbora, kao i Statutarne komisije.

Ranije danas, Ranko Krivokapić je rekao da pruža ruku svima koji poštuju nezavisnost i evroatlantski put Crne Gore. On je, na 8. Kongresu, rekao da je SDP, uprkos udarima, jača nego ikad. Inače, Kongres SDP-a se održao pod motom "Četvrt vijeka na pravoj strani istorije". Prisutni delegati gromoglasnim aplauzom su pozdravili oba kandidata za predsjednika partije, aktuelnog lidera Ranka Krivokapića i njegovog protivkandidata Ivana Brajovića.

Obraćajući se prisutnim delegatima, Ranko Krivokapić je rekao da se bez socijaldemokrata "ne može pisati istorija Crne Gore".

On je poručio da su neki koji su progonili socijaldemokrate postali sljedbenici ideje nezavisnosti, navodeći da je SDP nakon 25 godina ostala jedina partija koja je od starta za evroatlantsku Crnu Goru.

"Kao sto smo branili nezavisnost Crne Gore, danas branimo nezavisnost SDP-a", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je poručio da SDP samo sa jasnom i nezavisnom politkom ima budućnost.

"Drugačije neće opstati. Uprkos svim udarima koje trpimo, jači smo no ikad i međunarodno cijenjeni više nego iko iz Crne Gore. Evroatlantske integracije su temelj programa SDP-a. Posebno smo odgovorni da ukažemo na skretanja s tog kursa. Od zamora proširenja EU mnogo je opasniji zamor od reformi", smatra Krivokapić.

"Drugi se rađaju, SDP traje"

On je rekao da je "naša dužnost da stvorimo državu u kojoj će vladati zakoni, a ne volja bilo kojeg pojedinca", poručio je Krivokapić. Navodeći kako je model razvoja Crnu Goru uveo u visoku zaduženost, Krivokapić je rekao da "moramo kritički vidjeti stanje da bi ga mijenjali".

"Trebaju nam strateški investitori, a ne privatizatori čije dugove plaćaju građani", rekao je Krivokapić.

Govoreći o projektu autoputa, Krivokapić je rekao da je on stvoren u viziji SDP-a, te da on "mora biti osnova za razvoj, a ne nova afera". Krivokapić je rekao da u vlasti imaju strateškog partnera, "ali smo im mi najozbiljnija alternativa".

"Drugi se rađaju, SDP traje", poručio je Krivokapić.

On je rekao da ne žele da zavade da bi vladali, poručujući kako je njihova misija demokratija. Stoga, navodi on, pruža ruku svima koji poštuju nezavisnost i evroatlantski put Crne Gore. Krivokapić je kazao i kako je zagađivanje medijske scene "medijima za obračune više puta osuđeno iz EU".

DPS će pokazati snagu na narednim izborima

Lider DPS-a Milo Đukanović poželio je delagatima uspješan rad, navodeći da je DPS ponosan na gotovo dvodecenijsku koaliciju sa SDP-om "jer smo napravili napredak i obnovili nezavisnost".

"I danas kad nam nijesu isti pogledi pokušavamo da se odnosimo odgovorno prema prioritetima", poručio je Đukanović.

Premijer je rekao da su pred Crnom Gorom sada novi izazovi koje komplikuje kriza, navodeći da uprkos tome vjeruje da je naša zemlja na dobrom putu, te da je najvažnije da ispunimo sve uslove za NATO.

"Kao i da nastavmo sa svim reformama u pregovorima sa EU. Ubijeđen sam da će stranka koju predstavljam pokazati superiornost na predstojećim izborima. A naša vrata ostaju otvorena za sve stranke koje dijele političke prioritete sa nama", istakao je premijer Đukanović.

Predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko rekao je kako želi da Crna Gora napreduje u procesu evroatlantskih intergracija, te da uz Hrvatsku bude članica Evropske unije.

"Želim da reforme budu što brže, kako bi što prije bili u u Evropskoj uniji. Nastavite na istim principima i rezultati će doći", rekao je Leko, i obećao pomoć Hrvatske.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc kazao je da je dugo prijatelj s Krivokapićem.

"Veliki napredak Crne Gore je rezultat i rada SDP-a. Krivokapić nije samo visok čovjek nego i veliki političar", kazao je Šulc.

Navodeći da posljednjih 25 godina nije bilo lako opstati na političkoj sceni Crne Gore, Veselin Bakić (SNP) rekao je da želi da SDP "u demokratskoj atmosferi izabere novo rukovodstvo".

"Želim da u demokratskoj atmosferi izaberete rukovodtvo. Nadam se da će vrijeme pred nama afirmisati ideju socijal demokratije koju baštini i SNP", kazao je Bakić.

Generalni sekretar Socijalističke internacionale Luis Ajala kazao je da Kongresu prisustvuje kako bi prenio "tople pozdrave naše organizacije".

"Više od 60 ljudi iz naše organizacije je na vlasti u svijetu. I njihovi rezultati se vide svuda, pa i u Crnoj Gori", rekao je Ajala.

Predsjednik SDP iz Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić rekao je da ako ko ima pravo da se ponosi svojom istorijom, onda je to SDP Crne Gore.

"Jer ste od početka na pravoj strani istorije. Posebno cijenimo što je Krivokapić uvijek bio protiv rata", rekao je Nikšić, koji je crnogorskim socijaldemokratama poželio da nakon Kongresa izađu još jači.

Uspješan rad delegatima poželio je video porukom i predsjednik SDP-a Makedonije Zoran Zaev, koji je naveo da su obje partije na strani napretka. Dodao je da vjeruje da će se izboriti za bolja društva.

Telegrame crnogorskim socijaldemokratama uputile su kolege iz slovenačkog i bugarskog SDP-a, Fondacija Fridrih Ebert, kao i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i ministra vanjskih poslova Turske Mevluta Čavusloglua...

Kongres je rad nastavio na sjednici koja je zatvorena za javnost, a na kojoj će se glasati o novom predsjedniku, članovima Glavnog odbora, Nadzornog odbora, kao i Statutarne komisije.

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније