Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ tportal.hr ]

31. 08. 2015. 13:21 >> 13:10
2

PRIVREDNI RAST KASNIO

"Hrvatska prikovana za evropsko dno"

Rast hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju za 1,2 odsto došao je prekasno, a i premali je, ocjenjuje koordinator ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

On smatra da takav privredni rast građani neće osjetiti.

"Prekasno i premalo. Ovim tempom bi nas ova Vlada u 2008. vratila oko 2045. godine, a za to hrvatski građani nemaju strpljenja, a svi zajedno nemamo ni vremena. Na žalost, taj privredni rast hrvatski građani neće osjetiti", poručio je Milošević u komentarišući nove podatke Državnog zavoda za statistiku. 

Milošević je naglasio da Hrvatska tim tempom sve više zaostaje za evropskim državama, a posebno za posttranzicionim zemljama koje bilježe višestruko veći privredni rast, zapošljavanje i investicije. "Pogleda li se velika većina ekonomskih parametara, Hrvatska ostaje prikovana za evropsko dno", kaže on. 

Govoreći o strukturi rasta BDP-a, ustvrdio je kako je tome pridonio i rast izvoza, na šta, zbog ulaska u EU i promjene metodologije, Vlada nije imala uticaja. 

Napomenuo je da se Hrvatska ne može upoređivati sa ekonomijama Njemačke i Austrije već sa posttranzicionim i baltičkim državama, koje su i u lošijem okruženju ostvarivale rast od četiri do pet odsto. 

"Hrvatska je danas kumulativno lošija nego što je bila u 2011. godini, i sve više zaostajemo. Standard građana je u zadnje tri godine urušen više od deset odsto, nezaposlenost mladih je daleko najveća među posttranzicionim zemljama", rekao je Milošević. 

Hrvatska za vrijeme sadašnje Vlade nije iskoristila ni jednu priliku za privlačenje stranog kapitala, otvaranje novih radnih mjesta i pomoć domaćim poduzetnicima da budu konkurentniji. Po njemu, Hrvatska je danas manje konkurentna nego prije četiri godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније