Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ B92 ]

27. 04. 2017. 09:22 >> 19:34
70

HARADINAJ PORUČIO

"Moje oslobađanje je pobjeda Albanaca"

Francuski sud u Kolamru odbio je zahtjev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja Srbiji, javlja B92. Haradinaj je danasizjavio da je njegovo oslobađanje i odbijanje zahtjeva za njegovo izručenje Srbiji pobjeda Albanaca.

Vlada Srbije će održati posebnu, vanrednu sjednicu u 11 sati povodom odluke francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja koga Srbija sumnjiči za ratne zločine.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu potjernice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mjere, pustio da odluku o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi.

Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta.Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocjenu da je riječ o političkom procesu protiv njega.

U međuvremenu, predsjednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodijelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti ali to, prema pisanju današnjih Novosti, ne može biti osnov za eventualni zahtjev za njegovo izručenje Tirani.

Postupak protiv Haradinaja pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije.

O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podnijeta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska. Dakle, protiv Haradinaja je pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima", rekli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu pravde su rekli da ne postoji sporazum Srbije i Albanije kojim se omogućava da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji, sudi u drugoj, čiji su državljani.

Tači: Dobra vijest, demokratski svijet ignoriše srpske optužbe

Kosovski predsjednik Hašim Tači ocijenio je da je oslobađanje Ramuša Haradinaja "dobra vijest" i pokazatelj da "demokratski svijet ignoriše srpske optužbe o OVK".

"Presuda suda u Kolmaru i povratak gospodina Haradinaja na Kosovo su dobra vijest za porodicu Haradinaj, za njegove saradnike, ali i za cijelo Kosovo", rekao je Tači, prenosi Koha.

Kosovski predsjednik je rekao i da je odluka francuskog suda da ne izruči bivšeg lidera OVK Srbiji, koja ga sumnjiči za ratne zločine, "novi dokaz da su optužbe Srbije na račun OVK neutemeljene i da ih demokratski svijet ignoriše". 

Haradinaj: Moje oslobadjanje je pobjeda Albanaca

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je njegovo oslobađanje i odbijanje zahtjeva za njegovo izručenje Srbiji pobjeda Albanaca.

Poslije oslobađanja Haradinaj je rekao da će otputovati za Strazbur, podići pasoš i odmah krenuti za Kosovo.

Oslobađanje Haradinaja je na Kosovu dočekano vatrometom i pucanjem iz vatrenog oružja.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je odmah po izricanju presude ocijenio da je to dobra vijest za Kosovo.

"Odluka suda u Kolmaru da se Haradinaj vrati na Kosovo je dobra vijest za porodicu Haradinaj, za njegove saradnike i cijelo Kosovo. Još jednom je potvrđeno da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova neodržive i da se ne uzimaju u obzir od strane demokratskog svijeta", napisao je Tači na Fejsbuku.

Haradinaj će večeras doputovati u Prištinu, najavila je njegova supruga.

Anita Haradinaj je za TV Kljan Kosova rekla da očekuje da njen suprug u Prištinu stigne između 19,30 i 20 sati.

Ona je najavila da će se tim povodom građani Kosova okupiti na trgu Zahir Pajaziti u Prištini, gdje će im se Haradinaj obratiti. 

Anita Haradinaj je rekla da je telefonom razgovarala sa suprugom nakon izricanja odluke o oslobađanju i da joj je on rekao da je odluka francuskog suda "prava". 

"Čak i Ramuš se složio sa mojim mišljenjem da je to bila jedina ispravna odluka", rekla je Anita Haradinaj.

Vučić: Odluka francuskog suda politička

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka francuskog suda da oslobodi bivšeg lidera OVK i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, koga Srbija optužuje za ratne zločine, politička odluka. 

"Vlada Srbije smatra da je odluka suda sramna, skandalozna, protivpravna, nepravična i prije svega i iznad svega politička", rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije vanredne sjednice Vlade.

On je dodao da je pravni tim počeo analizu odluke suda i da ima nekoliko pitanja za koja, kako je, međutim, ocijenio, odgovori nikada neće biti dobijeni.

Vučić je posebno kritikovao tačku četiri odluke suda u Kolmaru u kojoj se, kako je rekao, navodi da "izručenje može da ima izuzetno teške posljedice po Haradinaja". 

"Da nije žalosno i tužno, bilo bi smiješno. Našta to liči. Nismo ga zvali na bombone i čokolade, već da mu se sudi za ratne zločine", rekao je Vučić. 

Premijer i izabrani predsjednik Srbije je najavio da će Francuskoj biti upućena najoštrija protestna nota i da će srpski ambasador u Parizu biti pozvan na hitne konsultacije u Beograd. 

 

 

Пратите нас на

Коментари70

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније