Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

27. 06. 2017. 09:37 >> 09:09
3

KURTI NAJAVIO

Kosovo će imati do 20.000 vojnika

"Naš prioritet biće dijalog sa Srbima sa Kosova: imamo ekonomski i socijalni plan za sjeverne opštine na Kosovu. Mi nijesmo protiv Srba, ali Srbija je protiv nas", kaže za "Blic" Aljbin Kurti, najozbiljniji kandidat za premijera Kosova.

Na pitanje hoće li biti premijer, Kurti kaže: "Ne može biti nove vlade sa starim režimom. Kao kandidat za premijera preduzeću sve potrebne mjere za početak i predvođenje razgovora za formiranje nove vlade. U prvom redu ćemo razgovorati sa strankama koalicije koju čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo, Alternativa i Pokret za pravdu, ali i sa pojedinim poslanicima koji su u sklopu koalicije PAN".

Istakao je da će prioritet nove vlade biti dijalog sa Srbima sa Kosova. Najavio je da imaju plan za sjeverne opštine na Kosovu kojim su predviđene kombinovane ekonomske i socijalne mjere.

"Dosadašnji dijalog koji je vođen sa Srbijom u Briselu nije postavio nikakve uslove Srbiji, a razgovara se o unutrašnjim pitanjima Kosova. Zato ishod nije mogao biti pravedan. Ovaj dijalog stvara utisak normalizacije odnosa, ali u suštini samo produbljuje etničke podjele. Mi u principu nijesmo protiv dijaloga, nego smo protiv dijaloga koji Kosovo pretvara u temu, a Srbiju u onog koji određuje agendu te teme", rekao je Kurti.

Govoreći o tome zašto forsira formiranje vojske Kosova, Kurti je rekao da bi narod Kosova trebalo da stavlja na dnevni red njegovo pravo za odbranu, isto kao i drugi narodi.

"Kosovu je potrebna vojska za mir. Oružane snage Kosova biće institucija koja će nam garantovati bezbjednost, ali i partnerstvo sa našim saveznicima - Albanijom, SAD, i integraciju u NATO. U odnosu na Srbiju, koja godišnje izdvaja 500 miliona eura za vojsku, sadašnji budžet Kosova za kosovske sigurnosne snage izdvaja 50 miliona eura godišnje. Kosovo treba da gradi svoju vojsku srazmjerno broju stanovništva. Imamo oko dva miliona stanovnika, a prema nekim studijama dobro je da jedan odsto stanovništva bude zastupljeno na polju sigurnosti, zaštite i odbrane, što bi značilo da ćemo u ukupno u redovima policije i vojske imati od 18.000 do 20.000 pripadnika", rekao je Kurti.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније