Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

31. 08. 2018. 20:35 >> 20:17
11

ZA 1,46 MILIJARDI DOLARA

Kinezi vlasnici 65% RTB Bor

Kineska kompanija Ziđin (Zijin) dostavila je biznis-plan od milijardu i 460 miliona dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u RTB Bor.

Ministar energetike Srbije, Aleksandar Antić objasnio je da je ova kineska kompanija dostavila najbolju ponudu, ponudivši obavezujući biznis-plan u iznosu od milijarde i 260 miliona dolara, od čega je 350 miliona obavezujućih za dokapitalizaciju.

Ova kompanija se obavezala i na očuvanje 5.000 radnih mjesta, kao i na to da će obezbijediti 200 miliona dolara za rješavanje istorijskih dugova.

"RTB će biti oslobođen svih dugova - po prvi put kompanija će biti bez duga, to nikada nije bilo", rekao je Antić.

Ziđin, inače, u devet zemalja zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svijetu.

Kineska kompanija Ziđin dostavila je biznis-plan od milijardu i 400 miliona dolara, zatraživši 63 odsto vlasništva u RTB Bor.

"Imali smo više kompanija koje su aplicirale i platile dokumantaciju, uradile analizu, a dobili smo 3 ponude, o čemu smo obavijestili javnost", rekao je on i dodao da je na osnovu tih ponuda komisija ocijenila ispunjenosti uslova.

Antić je rekao da ruska kompanija nije ispunila uslove jer nije dostavila bankarsku garanciju od milion dolara, dok su kineske kompanije taj uslov ispunile.

"Ziđin je pobijedila na tenderu jer je dala apsolutno najbolju ponudu", rekao je on i istakao da je Ziđin ponudio milijardu i 400 miliona dolara, a drugi 836 miliona dolara, za šta su tražili 65 odsto vlasništva.

"RTB će biti oslobođen svih dugova - po prvi put kompanija će biti bez duga, to nikada nije bilo", rekao je Antić.

On je dodao da je Vlada Republike Srbije, uz veliku podršku, na ozbiljan i odgovoran način pristupila tom izuzetnom pitanju.

"RTB Bor je kompanija od koje mnogo toga zavisi, od velikog uticaju na ekonomiju i od koje zavisi život u čitavoj Srbijij", rekao je on.

Antić je podsjetio da je u posljednjih 15 godina bilo više pokušaja da se RTB Bor privatizuje i obezbijedi strateški partner 2006. i 2007. godine.

"Bili su pokrenuti procesi prodaje, 2008. tadašnja Vlada je ušla u proces da pokuša da obezbijedi strateškog partnera. Tada su ponudili 67% vlasništva, niko se nije javio, isti proces 2009. i tada je neuspješno okončan", istakao je on.

Cilj je bio stabilizacija RTB Bora, pa se uradila nova topionica i fabrika, kao i UUPR, čime je uokvirena obaveza i put rješavanja.

On je istakao i da je RTB Bor potpuno stabilizovan, uz Srbiju, koja je postala ozbiljna država sa sređenim finansijama i ekonomijom.

Antić je podsjetio i da su prve aktivnosti na privatizaciji i izboru strateškog partnera RTB Bor počele prije dvije godine.

"Nama je bilo ključno da imamo ozbiljnu i transparentnu procedu i to je bio jedan od osnovnih elemenata ovog procesa. Opredijelili smo se za međunarodni javni poziv, oglas je objavljen u Fajnenšel tajmsu i domaćim medijima", istakao je on.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније