Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

27. 01. 2019. 22:42 >> 22:09

ZAEV PORUČIO

"Pobjednici su građani i Grčke i S. Makedonije i regiona"

Građani i Grčke i Sjeverne Makedonije, ali i cijelog regiona, pobjednici su nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

"Građani naše zemlje i naše prijateljske Grčke danas mogu da se ponose. Oni su generacija koja je stavila tačku na epizodu neriješenog mira na Balkanu", rekao je Zaev grčkoj agenciji ANA.

Prihvatajući i primjenjujući Prespanski sporazum, istakao je, pobjednici su svi građani obje zemlje, ali i građani cijelog regiona, kao i oni koji su bili protiv Sporazuma, jer i za njih dolazi vrijeme prosperiteta, mira i prijateljstva "Hrabri građani izabrali su se da se otarase sjenki iz prošlosti i da svijetu pruže novi Balkan kao region mogućnosti i političke stabilnosti, kao mjesto povezanih susjeda i prijateljstava, oblast ekonomskog rasta i model integracije", rekao je makedonski premijer.

On je, kako je naveo, s ponosom i zahvalnošću čestitao svom prijatelju, grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, pobjedničko glasanje u parlamentu u korist Prespanskog sporazuma.

Zahvalio je i parlamentima obje zemlje - "svim hrabrim ženama i muškarcima koji su zajedno izabrali da daju glas pobjedničkoj budućnosti, glas koji će okončati strahove koji su predstavljani kao nepremostivi".

"Riješili smo spor koji je predstavljan kao nerješiv", rekao je Zaev, podsjetivši da je sa Ciprasim postigao sporazum o imenu Makedonije prošlog ljeta kao "trenutak otkrovenja gdje svaka strana mora nešto da da kako bi zauzvrat dobila mnogo više".

"Od danas pa nadalje, imamo provjereno i duboko prijateljstvo. Od danas idemo dalje s većom snagom kako bismo udružili naše građane. Budućnost nam se više neće činiti kao fatalna subina, već kao zajednički put popločan prijateljskim namjerama i vrijednostima koje sežu iz naše evropske porodice", zaključio je Zaev.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније