Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija

10. 11. 2020. 18:36 >> 18:36
2

OPTUŽEN ZA RATNI ZLOČIN

Kadri Veselji se u Hagu izjasnio da nije kriv

Optuženi Kadri Veselji (53), lider Demokratske partije Kosova i jedan od komadanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova u prvom pristupanju u sudnici u Hagu izjasnio da nije kriv po optužnici za ratni zločin.

“S punim uvjerenjem izjavljujem da nijesam kriv ni po jednoj tački optužnice”, kazao je Veselji.

Optužnica protiv Kadrija Veselija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine. Specijalno tužilaštvo uhapsilo je Veselija 5. novembra, koji je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalnih vijeća u Hagu.

Branilac Ben Emerson, koji se uključio putem video linka, istakao da će uputiti zahtjev da se Veselji pusti na slobodu do početka suđenja. On je kazao da se Veselji dobrovoljno predao sudu.

U optužnici se Kadri Veselji tereti u šest tačaka za zločin protiv čovječnosti i u četiri tačke za ratni zločin i to za progon, zatvaranja, mučenje, prisilni nestanci lica i ubistvo.

U javnoj redigovanoj verziji optužnice navodi se da su ta krivična djela učinjena približno u peridou od aprila 1998. do avgusta 1999. na više mjesta na Kosovu i u sjevernoj Albaniji.

“Konkretno, meta tih krivičnih djela su bili oni koji su se smatrali protivicima za koje se smatrala da pod jedan su sarađivali ili imali veze sa snagama, činovnicima ili državnim institucijama Savezne Republike Jugoslavije ili pod dva da nijesu podržavali ciljeve ili metode Oslobodilačke vojske Kosova i kasnije privremenu Vladu Kosova, među kojima su bila lica povezana sa Demokratskim savezom Kosova i osobe srpske, romske i drugih nacionalnosti”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da “i odnosu na ta krivična djela postoji dobro utemeljena sumnja da je Veselji krivičino odgovoran kao pripadnik udruženog zločinačkog poduhvata ili alternativno za odogovnost za krivična djela jer je svjesno pristao na rizak da se mogu dogoditi i za pomaganje tih krivičnih djela.

Kadri Veselji je tokom sukoba na Kosovu bio visoki zvaničnik Oslobodilačke vojske Kosova. Od 1999. do juna 2008. rukovodio je Informativnom službom Kosova (SHIK).

Veselji je 2016. izabran za predsednika Demokratske partije Kosova, a bio je i predsjednik Skupštine Kosova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније