Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

24. 08. 2022. 12:08 >> 12:06
1

"DRUGAČIJA RUNDA"

Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu nije bio uzalud

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio je danas da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu "nije bio uzalud".

"Bila je to značajno drugačija runda. Imali smo veoma profesionalnu, usmjerenu diskusiju s poštovanjem, ali se nijesu svađali, već su poštovali vizije koje jedan i drugi imaju i svjesni su gdje su razlike", rekao je Lajčak u intervjuu za BBC na srpskom.

U pokušaju da dođe do dogovora prije 1. septembra, Lajčak najprije dolazi u Prištinu pa Beograd. S njim u društvu biće američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar.

Na pitanje o problemu registarskih oznaka, Lajčak je odgovorio u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

"Prioritet je da pomognemo Ukrajini u ratu i to troši naše kapacitete, pa nema razumijevanja u EU za eventualni konflikt na Balkanu koji bi se vodio oko stvari koje nijesu bolne, hitne, ne koštaju mnogo, a ne ugrožavaju živote", rekao je Lajčak.

On je dodao da "EU razumije da ne smije da izgleda kao da je izgubila interesovanje i okrenula glavu ka istoku - zato su nam potrebni pozitivni primjeri iz regiona".

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština (ZSO) politička ili pravna tema, evropski pregovarač kaže da ima elemenata i jednog i drugog.

"Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu i to je pravna obaveza Kosova - pravni aspekat je veći od mnogih drugih dogovora postignutih u Briselu, a koji nijesu ni bili ratifikovani.Politički aspekat je svuda oko nas i sprečava nas da primijenimo dogovor", naveo je.

U radu na evropskim kapacitetima Lajčak vidi i rješenje za suzbijanje uticaja Rusije na balkanske procese.

"Rusija jeste prisutna na Balkanu na razne načine, ima interes na Balkanu koji se često ne poklapa sa interesom EU i jasno je da preduzima niz akcija koje se kose sa onim što mi radimo. Moja filozofija je da treba manje da se žalimo na treću stranu, a više pažnje posvetimo našem djelovanju jer Rusija ne može da ponudi evropsku budućnost - ona samo koristi prostor koji mi ostavimo, a inače možemo da ga potpuno ispunimo", rekao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније