Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ Indeks.hr ]

21. 03. 2023. 09:30 >> 09:41

NACRT ZAKONA

U Hrvatskoj predlažu kazne od 50 do 5.000 eura za korišćenje lažnih diploma

Hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u nacrt prijedloga Zakona o akademskom i stručnom zvanju i akademskom stepenu kojim se, uz ostalo, predlaže od 50 do 2.000 eura kazne fizičkim licima koja lažno upotrebljavaju akademski ili stručni naziv.

Nacrtom Zakona, koji je na javnoj raspravi do 15. aprila, detaljno se utvrđuju akademski i stručni nazivi i akademski stepen s pripadajućim skraćenicama koji se stiču završetkom fakulteta i stručnih studija.

Nacrtom Zakona predlaže se od 50 do 2.000 eura novčane kazne za osobe koje upotrebljavaju akademski ili stručni naziv ili akademski stepen protivno odredbama Zakona.

Predviđena je i novčana kazna od 700 do 7.000 eura za pravne osobe koje izdaju lažne potvrde, uvjerenja, svjedočanstva, odnosno diplome o završenom fakultetu, te dopunska dokumenta. Dodatno, novčanom kaznom od 50 do 5.000 eura kazniće se i odgovorna osoba u pravnoj službi za taj prekršaj.

Takođe, uspostavlja se nadležnost nacionalne Agencije za znanost i visoko obrazovanje za donošenje popisa ujednačenih naziva koji se stiču završetkom studijskih programa. Zakonom se, kako se navodi, nastoji osigurati unaprjeđenje i dalji razvoj hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke, u skladu sa strateškim odrednicama usvojenim na nacionalnom i evropskom nivou.

Nastoje da uklone neusklađenost sa evropskim praksama u dodjeljivanju naziva, posebno u nazivima koji se stiču završetkom stručnih studija diplomskog nivoa sa regulativom u EU.

Cilj je i osiguravanje bolje povezanosti i komplementarnost hrvatskog sistema visokog obrazovanja i nauke u Evopskom prostoru visokog obrazovanja (EHEA), kao i povećavanje prepoznatljivost hrvatskih kvalifikacija na nacionalnom i evropskom tržištu rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније