Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ Kliks.ba ]

31. 05. 2023. 08:10 >> 08:10
3

KURTI

"Neću predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji"

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je sinoć da sa međunarodnim partnerima, SAD i EU, razgovara o situaciji na sjeveru Kosova, ali da "neće predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji", kako je nazvao srpske kriminalne grupe na sjeveru.

Kurti je u intervjuu za CNN rekao da su svi međunarodni faktori priznali izbore koji su održani 23. aprila.

"Kad se zna proces i rezultati, onda bi načelnici trebali ići u opštine. Ko bi još trebao biti tamo, ako ne predsjednici. Blisko sarađujemo sa međunarodnim faktorima, posebno sa SAD i EU, koje smatramo veoma vrijednim saveznicima i partnerima. Daćemo sve od sebe. Ali neću predati demokratsku republiku fašističkoj miliciji", rekao je Kurti.

Dodao je da postoje dokazi da među gomilom demonstranata ima ultranacionalista desnice, koje Srbija plaća i naređuje.

"Mi nemamo posla sa mirnim demonstrantima, nego s kriminalnim bandama, ekstremistima, ultranacionalistima desnice, koje Beograd plaća i naređuje, a koji se dive Putinu. To je fašistička milicija koja je napala naše policajce, KFOR, ali i novinare na terenu. Nije moguće da nema gradonačelnika u opštinama. Vlast na Kosovu se ne osvaja šok bombama, zločinima, nasiljem, već se osvaja izborima", rekao je Kurti.

On je rekao da "postoji na desetine snimaka i fotografija koje pokazuju da je srpska milicija na prvoj liniji fronta onih koji protestuju".

"Neki dolaze sa sjevera, a neki iz Srbije. Kosovo je demokratska republika, Srbija je proruska autokratija. Nema tu mnogo demokratije. Naredili su tamošnjoj žandarmeriji da dođe i napravi nerede na sjeveru Kosova", dodao je kosovski premijer.

Upitan zašto je poslao policiju u sjeverne opštine, Kurti je rekao da u svakoj opštini ima policajaca. On je, međutim, rekao da će biti sve većeg broja sve dok "ispred zgrade bude nasilnih nasilnika".

"Želim da imam policajce koji štite vladavinu prava, održavaju red. Opštine treba da budu za sve, a ne za paralelne strukture Srbije", kazao je Kurti.

Zaključio je da ne može biti privilegija za manjinu na Kosovu, samo da "Srbija tuguje i žali se zbog gubitka Kosova 1999. godine kada je NATO intervenisao".

"Kosovo je priča o uspjehu intervencije NATO-a i to zabrinjava Beograd i Kremlj", zaključio je Kurti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније