Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ Portal RTCG ]

27. 03. 2024. 17:25 >> 17:52
16
Čitaj mi:

Politički komitet PSSE

Zeleno svjetlo za prijem Kosova u Savjet Evrope

Politički komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) donio je na današnjem sastanku u Parizu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Savjeta Evrope.

Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži Iks.

Sledeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasijedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja rekla je da je Komitet za politička pitanja i demokratiju PSSE sa 31 glasom „za“ dao pozitivno mišljenje da Kosovo postane član Savjeta Evrope, četiri poslanika su bila protiv, a jedan uzdržan.

Ona je za Kosovo onlajn rekla da su dva glasa protiv bila od poslanika Srbije, po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Kosovo onlajn.

Stav države iznosi ministar na sjednici Komiteta ministara, a glasanje PSSE treba da potvrde ministri. Crnu Goru u Komitetu predstavlja poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević.

Pantić Pilja je rekla da je delegacija Srbije učestvovala u raspravi i prenijela stav da Kosovo nije država, da je sastavni dio Srbije i da se na toj teritoriji krše ljudska prava.

Pogazili su međunarodno pravo i nisu ispunili sva tri uslova koje je Bakojani navela prije dvije nedelje, poručila je ona.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspješno za Kosovo.

„Mišljenje izvjestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Savjeta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savjetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti prije članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obećanje mora ispuniti nakon članstva“, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve predloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

„Štaviše, mišljenje zahtijeva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izvještaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Savjeta Evrope, a ne kao mjesto (country), prema članu 5“, stoji u objavi.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније