Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 09. 2014. 08:59 >> 08:58

POPLAVE

Srbija: Na mjestu sela jezero

Više od stotinu kuća u selu Grabovica našlo se poslije bujica u jezeru, čija je dubina na nekim mjestima i pet metara.

 

Nasip koji je selo u kladovskoj opštini branio od Dunava pretvorio se u zamku: bedem je zadržao bujice sa okolnih brda i lokalne potoke, pa je voda poplavila.

„Sve se u ponedjeljak prije podne desilo za dva sata“,  kaže za Blic mještanin Ilija Amzujkić, koga su zatekli na prikolici kamiona Žandarmerije.

Voda je poplavila izlaz iz sela ka Negotinu, srušila dva mosta ka Kladovu, podijelivši i samu Grabovicu na dva dijela vodenom barijerom, pa je jedini način da se iz sela izađe, kao i da se pređe iz jednog u drugi dio - transport koji su organizovali spasioci iz Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i žandarmi iz Niša.

Zbog obilnih padavina i nanosa kamenja i blata, došlo je do oštećenja mosta, pa je neprohodan putni pravac Brza Palanka - Kladovo u istočnoj Srbij.

Saobraćaj je normalizovan od Porečkog mosta preko Miloševe kule do Rgotine, a naizmjenično se propuštaju vozila od Donjeg Milanovca preko Tekije ka Kladovu.

Kamion prvo pregazi vodu toliko duboku da zapljuskuje vrata vozačeve kabine, zatim prolazi suvim dijelom puta, a pred drugom vodom koja skriva i srušeni dio mosta, okreće se i vozi unazad. Pred samim mostom putnici prelaze u čamac koji vuku spasioci, a roba se pretvara u traktorsku prikolicu. I tako po cijeli dan...

„Prvog dana evakuisali smo stotinak seljana u kuće koje su ostale van domašaja vode, a sada nadziremo situaciju i raznosimo hranu i vodu. Danas će početi i podela ljekova“, kaže za “Blic” Miodrag Marković, v.d. načelnika Odeljenja Sektora za vanredne situacije Bor.

Jedino rešenje je da se voda iz jezera dugačkog tri, a širokog jedan kilometar prebaci preko bedema u Dunav motornim pumpama. Juče ih je u Grabovici bilo više desetina. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније