Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 04. 2015. 18:31 >> 19:16
11

PRIJETILI ORGANIZATORIMA

Tačiju otkazan poziv u Beograd

Poziv ministru inostranih poslova Kosova Hašimu Tačiju za učešće na konferenciji 24. aprila Beogradu je otkazan, saznaje B92.

Tači je trebalo da učestvuje na skupu "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno" koju 24. aprila organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, a na kojem će dvadeset govornika diskutovati sa Omladinskim ambasadorima pomirenja i drugim zvanicama o evropskim integracijama zemalja u regionu.

Iz tog odbora tvrde da su to uradili pod pritiskom i prijetnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno, dodavši da imaju povjerenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnijetim krivičnim prijavama. 

"Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende trpjeli smo snažne političke pritiske i prijetnje različitih organizacija i pojedinaca u namjeri da do najavljenog susreta ne dođe", navodi se u saopštenju ovog odbora. 

Tvrde i da razumiju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regionu čvrsto sarađuju na putu evropskih integracija. 

Ideja ovog programa je, kako se navodi, bila podsticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana. 

"Smatramo da je razmjena iskustava među profesionalcima porijeklom iz regiona neophodna jer je preduslov za bolju integraciju u EU strukture. Do susreta ministara u Beogradu neće doći, ali tokom predviđenog panela Omladinski ambasadori pomirenja još jednom će pokazati šta je dobar primjer regionalne saradnje - susreli se oni u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini ili negdje u Evropi", stoji u saopštenju. 

Pozivnice su otkazane i ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH i Makedonije. 

"Odluku da povučemo pozive ministrima donijeli smo nakon višečasovnih konsultacija jer se cijela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi sa našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utiče na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada", navode iz Omladinskog odbora. 

Napominju da su trogodišnjeg programa radili sa mladim liderima na suočavanju sa prošlošću i njenom prevazilaženju mirnim putem, te da su tom prilikom isticali značaj nenasilnog rješavanja konflikata i izuzetnu vrijednost međusobnog poštovanja, dijaloga i saradnje. 

To će, kažu, raditi i ubuduće kroz njihove programe, kako bi budući donosioci odluka bili senzibilisani za teme pomirenja i radili na zajedničkom nastupu pred evropskim institucijama za boljitak svojih građana jer zajedno sasvim sigurno možemo bolje i više. 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније